Designul unei cladiri este unul dintre primele lucruri care iti vor capta atentia. Daca o cladire este remarcabila din punct de vedere arhitectural, ea devine adesea un reper care defineste un oras si este vizitata de turisti din intreaga lume. Cladirile memorabile urmeaza adesea anumite stiluri arhitecturale care sunt imediat identificabile.
Arhitectura este o lume imensa de culturi si traditii diferite care se unesc, sub forma de cladiri. De-a lungul anului, stilurile arhitecturale s-au dezvoltat si au fost imbunatatite cu ajutorul noilor tehnologii prezente in secolul XXI. Citeste in continuare pentru a afla care sunt cele mai importante stiluri arhitecturale pe care trebuie sa le cunosti.
Arhitectura romana

Acest tip de arhitectura se refera la stilul care a fost folosit in mod proeminent in Grecia antica si Roma. Acest stil arhitectural a aderat la conceptul de constructie folosind un sablon stabilit. Arhitectura clasica este adesea exprimata de templu, o incinta alungita sau inconjurata de coloane. Ordinul coloanelor romanice, doric, ionic si corintic, sunt cateva dintre elementele mai identificabile ale arhitecturii clasice. Aceste linii directoare au fost urmate de arhitectii romani, stilul corintic fiind cel mai favorizat folosit in multe cladiri romane. Unele dintre cele mai populare exemple de arhitectura clasica sunt complexul Acropole din Atena si Colosseumul din Roma.
Arhitectura gotica

Unele dintre cele mai faimoase biserici din Europa prezinta stilul de arhitectura gotic. Acest tip arhitectural care a dominat sute de ani a inceput in Franta si a fost apoi adaptat pe tot continentul. Acesta este un stil de cladire din piatra/zidarie care se caracterizeaza prin trei caracteristici principale: arc ascutit, coloane nervurate si boltite si contrafort zburator. Unul dintre cele mai faimoase exemple de arhitectura gotica franceza este Notre-Dame din Paris, Franta. Alte exemple proeminente de structuri care au folosit arhitectura gotica sunt Catedrala Canterbury din Anglia, Catedrala Koln din Germania, Catedrala din Milano din Italia, Bazilica Sf. Denis din Paris si Catedrala Salisbury din Anglia.
Arhitectura baroca

Acest stil de arhitectura isi are originea in Italia si se spunea ca este un stil mai emotionant si mai dramatic, conceput pentru a atrage simturile. Arhitectura barocului include de obicei forme curbate, cum ar fi ovale, precum si forme concave si convexe care sugereaza miscarea. Distorsiunea este, de asemenea, un alt aspect cheie in acest stil in care vei vedea figuri care sunt rupte, alungite sau manipulate pentru a le scoate in evidenta. Cateva dintre exemplele de cladiri in stil baroc sunt Palatul Versailles din Franta, Catedrala Sf. Paul din Londra, Piata Sf. Petru din Vatican si Palatul Schonbrunn din Viena.
Arhitectura moderna

Acest stil arhitectural este un termen umbrela care cuprinde mai multe stiluri diferite care au devenit proeminente in prima jumatate a secolului al XX-lea. Acesta este un stil minimalist care a fost practicat de multi arhitecti pana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Stilul modernist acorda prioritate simplitatii formei, structurii curate, lipsei de ornamentare si functiei in detrimentul formei. Acest stil a profitat si de progresele in otel, sticla si beton. Unii dintre cei mai cunoscuti arhitecti ai secolului al XX-lea au inflorit in aceasta epoca, inclusiv Frank Lloyd Wright si Le Corbusier. Rezulta ca unele dintre cele mai emblematice exemple de arhitectura moderna includ casa Fallingwater a lui Frank Lloyd Wright din Statele Unite ale Americii, Villa Savoye a lui Le Corbusier din Franta si Neue Nationalgalerie a lui Ludwig Mies van Der Rohe din Berlin.
Arhitectura greaca

Arhitectura greaca a fost dezvoltata in Grecia Antica intre secolele VII si IV i.Hr. Este cel mai popular pentru templele sale uriase lucrate in piatra si structurate dupa standarde de perspectiva, simetrie, geometrie si ordine. O trasatura remarcabila a expresivitatii sale sunt standardele ordinelor de constructie.
Ce este Arhitectura?

Ce este arhitectura? Cum definim arhitectura ca profesie, ca practica, ca concept? Intrebarea ,,ce este arhitectura?” este unul dintre cele mai elementare, dar si una dintre cele mai provocatoare lucruri pe care si le pun arhitectii. Este o intrebare filozofica care respinge un raspuns complet, dar incita la o examinare intelectuala. Raspunsurile arhitectului la aceasta intrebare ajuta la conturarea proiectelor lor.
In timp ce artistii lucreaza de la real la abstract, arhitectii trebuie sa lucreze de la abstract la real. Arhitectura, sub toate limitarile sale de inginerie, siguranta, functie, clima si economie, ne trezeste cu design-uri in spatiu si lumina realizata in abstract. Designul arhitectural este condus in primul rand de manipularea holistica creativa a masei, spatiului, volumului, texturii, luminii, umbrei, materialelor, programului si elementelor realiste, cum ar fi costul, constructia si tehnologia, pentru a atinge un scop care este estetic, functional si adesea artistic. Acest lucru distinge Arhitectura de designul ingineresc, care este de obicei condus in primul rand de aplicarea creativa a principiilor matematice si stiintifice.
Arhitectura de interior face legatura intre practicile de design interior si arhitectura, astfel incat profesionistii care lucreaza in domeniu sa aiba o educatie structurala si portanta, cu accent pe spatiile interioare. Domeniul este similar cu arhitectura prin faptul ca se ocupa de structuri si pereti portanti. Este similar cu designul interior prin faptul ca se concentreaza pe spatiile interioare. Nu exista o abordare unica in arhitectura, fiecare proiect de cladire ar trebui sa raspunda contextului sau foarte unic: sit, clima, social, buget si materiale.
Metoda stiintifica este folosita de arhitecti pentru a cerceta si dezvolta concepte la nenumarate niveluri necesare pentru a crea cladiri. Aceste niveluri includ intelegerea contextului inconjurator din perspective de mediu, istorice, stilistice si de infrastructura; si determinarea zonelor de program cerute de utilizatori precum produse de interior, structura, sisteme mecanice, electrice, sanitare, de protectie impotriva incendiilor, sisteme tehnologice si de securitate.