Nimic nu distruge o aventura mai repede decat sa te imbolnavesti, sa te inseli sau sa te jefuiesti atunci cand calatoresti!

Odata, in Panama, unele femei mi-au distras atentia la un bar in timp ce imi furau laptopul dintr-un rucsac. Am crezut ca a disparut, pana cand asta s-a intamplat luni mai tarziu. Am avut noroc.

Dupa multi ani in care am calatorit prin lume, m-am obisnuit cu soferii de taxi inselatori, cu ghizi turistici cu doua fete, cu oferte nesincere de ajutor si cu un furt sau o inselatorie ocazionala.

Cele mai bune sfaturi de siguranta in calatorie pentru 2023

1. Aflati inselatoriile obisnuite in calatorii

Oriunde ai merge in lume, vei gasi intotdeauna oameni gata sa te pacaleasca din banii tai castigati cu greu. Daca ai noroc, vor fi destul de evidente – dar exista si o multime de artisti mai priceputi si profesionisti.

Toata lumea crede ca sunt prea destepti pentru a fi inselati – dar se intampla.

Iata cateva dintre cele mai frecvente escrocherii de calatorie pe care le-am intalnit. Iti recomand sa le inveti pe toate – apoi sa pornesti Google si sa faci o cercetare si mai aprofundata asupra celor mai grave escrocherii care se intampla la destinatia ta.

De exemplu, escrocheria laptelui din Cuba. Contoare de taxi „sparute” in Costa Rica. Sau celebra inselatorie cu inele din Paris. Fiecare tara are propriile inselatorii speciale de care trebuie sa fii atenta!

Forewarned este prearmat, iar aceasta cercetare va poate ajuta sa nu fiti pacalit din sute, poate mii de dolari (in timp ce suferiti genul de frustrare si mizerie care strica o calatorie de vis).

2. Noteaza informatiile de urgenta

Daca izbucneste un dezastru, este posibil sa nu aveti timp sa cautati numere pentru politia locala sau serviciile de ambulanta sau indicatii catre cea mai apropiata ambasada a tarii dvs. De asemenea, s-ar putea sa fii prea stresat si panicat pentru a gandi corect.

Nu te pune in acea pozitie. In schimb, inregistrati aceste informatii in avans si creati un „Plan de urgenta” pe care sa-l urmati daca lucrurile merg prost. Salvati-l pe telefon undeva (folosesc aplicatia Evernote).

De asemenea, va recomand sa il notati pe un cartonas sau o foaie de hartie, sa o plasati (se face cu usurinta la magazinul local de articole de birou) pentru a o proteja de umezeala si sa o pastrati in portofel/poseta.

De asemenea, puteti salva informatiile pe o unitate USB mica, impreuna cu copii ale pasaportului si ale altor documente importante.

In acest fel, daca ceva nu merge bine in timpul calatoriei, vei avea intotdeauna acces la documentele tale, plus stii exact pe cine sa apelezi si unde sa mergi pentru ajutor.

3. Verificati site-ul web al Departamentului de Stat

Departamentul de Stat al SUA are o pagina de consiliere de calatorie pentru fiecare tara din lume, unde enumera toate dificultatile cunoscute si amenintarile actuale la adresa sigurantei vizitatorilor.

Cu toate acestea, o mare avertizare pentru aceasta: este datoria Departamentului de Stat sa va avertizeze despre tot ce ar putea merge prost, care este uneori diferit de ceea ce este probabil sa mearga prost.

Aceasta inseamna ca sfaturile lor sunt, in general, extrem de precaute. Luati in considerare acest lucru, in timp ce descoperiti mai multe informatii la sol.

Dar cercetarea avertismentelor de calatorie va va oferi o idee generala despre ceea ce se intampla in tara pe care o vizitati si despre anumite zone cu probleme pe care doriti sa le evitati.

De exemplu, doar pentru ca anumite parti din Thailanda sau Mexic au probleme, nu inseamna ca ar trebui sa eviti complet acele tari.

4: Inchideti-va obiectele de valoare

Lasand deoparte faptul ca calatoria cu ceva super valoros este de obicei o idee proasta, va exista intotdeauna ceva ce nu-ti poti permite absolut sa-l fi furat. Calatoresc cu o multime de echipamente scumpe pentru camera, de exemplu.

Treaba ta este sa minimizezi oportunitatile usoare de furt.

In primul rand, stiti ca majoritatea rucsacilor de calatorie nu sunt foarte siguri. Este usor sa simti ca o geanta cu fermoar, chiar incuiata este un factor suficient de descurajare pentru orice hot si sa adormiti langa ea. Trezindu-te pentru a descoperi ca cineva a facut o gaura in lateral!

Cu exceptia cazului in care este un rucsac rezistent la taieturi, materialul poate fi taiat sau rupt de oricine este suficient de hotarat. Multe fermoare pot fi deschise fortat cu obiecte ascutite, cum ar fi un pix.

Fii mereu constient de obiectele tale de valoare si incearca sa le tii cu ochiul in asa fel incat sa fie imposibil ca cineva sa fure fara sa stii. Imi voi folosi rucsacul ca o perna pe rutele de tren/autobuz care au o reputatie de furt si, uneori, il voi incuia pe un scaun folosind un cablu subtire ca acesta.

In al doilea rand, sunati la unitatea de cazare pentru a intreba despre optiunile de depozitare sigure, cum ar fi un seif in camera, dulapuri sau o zona de depozitare incuiata. Purtati-va propriul lacat cu dulap atunci cand stati la pensiuni cu rucsac.

5: Obtineti asigurare de calatorie

Niciodata nu crezi ca ai nevoie de el, pana cand o faci. Daca esti cu adevarat ingrijorat de siguranta ta si a echipamentului tau in timpul calatoriei, te poti relaxa aproape complet daca ai o asigurare buna.

Oamenii ma intreaba tot timpul daca sunt ingrijorat sa calatoresc cu un computer si o camera scumpe. Am fost, cand nu aveam asigurare pentru ei. Acum ca o fac, nu sunt ingrijorat. Daca lucrurile sunt furate, acestea vor fi inlocuite.

Toata lumea ar trebui sa aiba un fel de asigurare de sanatate si de proprietate atunci cand calatoreste. De ce? Pentru ca se intampla lucruri. Indiferent daca crezi ca va fi sau nu. Nu conteaza cat de atent crezi ca esti.

Daca veti calatori pentru o lunga perioada de timp (cum ar fi un nomad digital), exista optiuni bune pe termen lung, cum ar fi asigurarea de sanatate pentru expat de la SafetyWing Remote Health combinata cu asigurarea pentru fotografie/computer de la TCP Photography Insurance.

6: Cereti sfatul localnicilor

Ne facem prieteni in Cisiordania

Daca doriti cu adevarat sa stiti care cartiere sunt sigure si care ar putea fi incomplete, intrebati un rezident local al zonei.

Majoritatea localnicilor sunt prietenosi si va vor avertiza daca va rataciti in zone periculoase. Pe de alta parte, daca un strain ofera un sfat, este, de asemenea, intelept sa obtineti o a doua opinie – doar in cazul in care nu stiu cu adevarat despre ce vorbeste, ci pur si simplu a vrut sa ajute (sau mai rau, incearca sa va insele). ).

Taximetristii pot fi loviti sau ratati in acest sens. Unele pot fi surse excelente de informatii bune, altele sunt niste nenorociti care chiar ar putea sa te duca in necazuri.

Am descoperit ca lucratorii de la receptia de la hostel sau hotel sunt, in general, surse destul de bune pentru sfaturi locale.

Nu va fie teama sa-i intrebati ce parti ale orasului sa evite, cat ar trebui sa coste tarifele taxiului si unde sa gasesti un loc grozav pentru a manca!

7: Inregistrati-va la ambasada dvs

Programul Smart Traveler Enrollment, de la Departamentul de Stat al SUA, este conceput pentru a informa ambasada locala a unei destinatii cu privire la sosirea dumneavoastra si pentru a va tine la curent cu cele mai recente informatii de siguranta.

Este gratuit, este disponibil pentru toti cetatenii americani si cetatenii care locuiesc in strainatate si este o modalitate excelenta de a obtine informatii de siguranta fiabile si actualizate pe masura ce calatoriti, impreuna cu un nivel suplimentar de securitate in caz de urgenta.

Canada are propria sa versiune, numita inregistrarea canadienilor in strainatate.

In acest fel, daca are loc o urgenta, cum ar fi un dezastru natural sau un atac terorist, ambasada locala va poate contacta rapid pentru a impartasi informatii importante sau a ajuta la evacuare.

8: Trimiteti prin e-mail itinerarul prietenilor/familiei

Cel mai bun mod este sa trimiteti prin e-mail itinerariul complet catre cativa membri ai familiei (si sa verificati cu ei daca l-au primit – nu presupuneti doar ca a ajuns in Inbox, asigurati-va ca a primit-o). Apoi, daca puteti, faceti check-in din cand in cand.

Inainte de a calatori oriunde, ma asigur ca parintii mei stiu unde merg, care sunt planurile mele generale si cand ar trebui sa ma intorc.

In acest fel, daca nu au auzit de la mine timp de cateva zile dupa ce ar trebui sa ma intorc, ei pot ajuta la sesizarea autoritatilor locale competente, ambasadei etc.

9: Nu impartasi prea multe cu strainii

Daca esti vreodata tentat sa-ti faci itinerariul mai public, sa spunem intr-o postare pe Facebook, aminteste-ti doar ca poate fi o foaie de parcurs a miscarilor tale – exact genul de lucru pe care cineva cu intentii rele ar dori sa stie.

De asemenea, nu va recomand sa impartasiti prea multe detalii despre planurile dvs. de calatorie sau detalii despre cazare cu persoane pe care tocmai le-ati intalnit. De exemplu, nu spuneti unui proprietar de magazin local sau unui magazin stradal unde va cazati cand sunteti intrebat.

Daca cineva intreaba, mai degraba decat sa fii nepoliticos, poti fi vag in ceea ce priveste o zona a orasului, mai degraba decat numele hotelului tau. Sau minti si numeste un hotel la care de fapt nu te cazezi.

Uneori, oamenii va vor intreba daca este prima data cand le vizitati tara sau orasul. Daca inca nu ai incredere in ei, poti pretinde ca nu este prima ta calatorie. Deoarece transmiterea faptului ca esti nou ar putea, de asemenea, semnala ca esti o tinta buna pentru escrocherii.

10: Nu face lucruri stupide pentru fotografii

In era Instagram si TikTok, se simte adesea ca turistii se angajeaza in activitati din ce in ce mai riscante doar pentru like-uri pe retelele sociale. In fiecare saptamana, auziti despre oameni care cad de pe stanci sau sunt atacati de animale salbatice pentru ca incercau sa faca o fotografie minunata.

Cunoaste-ti limitele personale! Nu face lucruri stupide care au un potential mare de a te rani sau de a fi ucis. Recunosc ca imi place un pic de risc din cand in cand, dar incerc sa fiu inteligent in privinta asta.

Nu sta pe marginea unei stanci daca bate vant sau pare instabil. Acordati atentie semnelor si avertismentelor afisate oriunde mergeti. Pastrati distanta fata de animale salbatice, deoarece animalele sunt imprevizibile.

11: Splurge On Extra Safety

Daca calatoresti ca un rucsac cu buget redus, asa cum am fost si eu, poate fi tentant sa economisesti cat mai multi bani cu cea mai ieftina cazare, cu cele mai ieftine zboruri, cu cele mai ieftine activitati.

Pensiunile ultra-ieftine pentru backpacker nu sunt intotdeauna cele mai sigure locuri. Am stat in unele fara incuietori la usi, care s-au simtit ca niste adaposturi improvizate pentru persoanele dependenti de droguri si alti oameni slabiti.

Zborurile cu buget redus pot ajunge adesea in miezul noptii – de obicei nu este cel mai bun moment pentru a cobori un taxi intr-un oras periculos si in speranta ca soferul nu te rapeste.

Uneori, merita cei cativa dolari in plus pentru a-i da peste un hostel putin mai bun, un zbor mai convenabil, un taxi pana acasa de la bar sau un operator de turism cu un record de siguranta puternic.

12: Fiti constienti de imbracamintea dvs

Cand vine vorba de calatorii, hainele gresite tipa „TURIST” si te fac o tinta pentru escroci, hoti si mai rau. Cu cat te uiti mai putin la un vizitator, cu atat vei primi mai putina atentie de la genul gresit de oameni.

Purtarea hainelor potrivite este un semn de respect. Multe tari islamice au reguli specifice privind codurile vestimentare, care sunt adesea aplicate cu strictete – iar alte destinatii au legi care te-ar putea prinde (de exemplu, mersul in topless pe strazile Barcelonei este ilegal pentru ambele sexe ).

Cu toate acestea, este posibil sa ramaneti in limitele legii si sa jigniti in continuare localnicii cu ceea ce purtati – generand multa ostilitate fata de dvs. in acest proces. Ignorarea obiceiurilor locale poate parea atat aroganta, cat si ignoranta.

In tarile conservatoare, este mai sigur sa te imbraci mai conservator. Evident, ca strain vei mai iesi putin in evidenta, dar mult mai putin decat cei care ignora obiceiurile locale.

Incepeti prin a consulta sfaturile generale ale Wikipedia privind legile privind imbracamintea in functie de tara – apoi restrangeti-va cercetarea pana cand gasiti pe cineva care ofera sfaturi in care puteti avea incredere, in mod ideal un rezident sau un expat devenit local.

13: Ramai „legat” de geanta

Cele mai multe jafuri rapide de tip smulge si fuga au loc pentru ca hotul o poate face cu usurinta si are timp sa scape. Prin urmare, orice le incetineste va ajuta la prevenirea acesteia in primul rand.

Daca va puteti tine geanta legata de ceva imobil in orice moment si faceti acest lucru intr-un mod cu adevarat evident, hotii o vor considera o munca mult prea riscanta si va vor lasa in pace.

O metoda simpla si eficienta este sa folosesti o clema carabinier. Chiar si o curea obisnuita in jurul piciorului sau al scaunului.

Nu trebuie sa fie asigurat tot timpul cu un cablu de otel si un lacat, ci doar atasat la ceva care va face o incercare de smulgere si fugi prea dificila.

14: Invata autoapararea de baza

Nu aveti nevoie de abilitati de centura neagra, dar participarea la cateva cursuri de autoaparare este o investitie utila in siguranta dumneavoastra personala. Unele stiluri bune de strada care trebuie luate in considerare sunt Krav Maga sau Muay Thai.

O modalitate excelenta de a neutraliza o amenintare este sa te indepartezi cat mai mult posibil din punct de vedere fizic. Daca cineva cu o arma sau un cutit doreste doar telefonul tau, da-i-l, fugi si traieste o alta zi.

15: Constientizarea situatiei proiectului

Stiati ca majoritatea comunicarii umane se bazeaza pe limbajul corporal non-verbal? Aceasta proiectie a increderii te poate impiedica sa devii o tinta.

Tine-ti capul sus, fii alert si constient de imprejurimile tale. Cand esti increzator, potentialii atacatori pot simti acest lucru prin limbajul tau corporal si prin contactul vizual.

Majoritatea vor alege sa mearga mai departe si sa gaseasca o victima mai usor de atacat.

In multe locuri, contactul vizual direct cu potentialele amenintari poate ajuta la prevenirea unui atac, asigurandu-se ca observa ca le vezi si ceea ce ar putea planifica. Cu toate acestea, in alte parti ale lumii, prea mult contact vizual ar putea crea probleme…

In general, ar trebui sa fii constient de cine este in jurul tau, sa mergi cu un scop si sa nu arati ingrijorat, pierdut sau speriat (chiar daca te simti asa) – dar as evita, de asemenea, sa ma uit la concursuri cu straini care arata putin.

16: Spuneti bancii dvs. unde mergeti

Imaginati-va agonia de a face absolut totul corect si de a va mentine perfect in siguranta – doar pentru a va distruge calatoria, deoarece banca crede ca esti hotul si iti blocheaza toate cardurile.

Daca se intampla acest lucru si aveti noroc, vi se vor pune intrebari de securitate pentru a va determina identitatea. In restul timpului, veti primi o notificare de la echipa de detectare a fraudelor a bancii ca a fost inregistrata activitate neregulata pe cardul dvs. si au suspendat toate tranzactiile pana cand situatia este rezolvata – ceea ce ar putea dura cateva zile.

Solutia este simpla. Majoritatea serviciilor bancare online au o facilitate pentru a informa banca sau furnizorul cardului de credit despre viitoarele calatorii. Asigura-te ca il folosesti cu putin timp inainte de a pleca si tine-le la curent daca planurile tale de calatorie se schimba.

De asemenea, va recomand sa folositi cardul dvs. de debit la bancomatul aeroportului de indata ce ajungeti intr-o tara noua, deoarece acest lucru ajuta, de asemenea, sa informeze banca ca calatoriti.

17: Ascunde numerar de urgenta

Desi este bine sa faci tot ce poti pentru a preveni scenariile cele mai defavorabile – este la fel de inteligent sa presupunem ca se va intampla si sa planifici din timp pentru asta. Aceasta este gandirea din spatele unui depozit de fonduri de urgenta, depozitat intr-un loc sigur.

Cati bani de urgenta? Aceasta va fi o preferinta personala, dar de obicei prefer 200 USD repartizati in 2 locuri diferite. Unele ascunse pe mine, altele ascunse in geanta mea. Un card de credit de rezerva ascuns este, de asemenea, intelept.

Acum, daca lucrurile au devenit cu adevarat ingrozitoare si totul a disparut, atunci ce? Sunati un prieten sau un membru al familiei si ii cereti sa va trimita banii de urgenta pe care i-ati lasat cu el inainte de a pleca in calatorie, printr-un transfer Western Union sau Moneygram.

Sa speram ca nu se va ajunge niciodata la asta. Dar aceste lucruri se intampla ocazional si este mai bine sa practici tehnici de calatorie in siguranta decat sa ramai ignorant cu privire la posibilitate.

18: Siguranta alimentelor si a apei

Dupa ce am calatorit foarte mult in ultimii 10 ani, in peste 50 de tari, am mancat tot felul de chestii ciudate, am avut toxiinfectii alimentare doar de cateva ori.

Nu va speriati de mancare cand calatoriti! De fapt, consumul de alimente ciudate noi poate fi un punct culminant pentru multi oameni in aventurile lor in jurul lumii.

Prietena mea obsedata de mancare Jodi recomanda urmatoarele sfaturi:

  • Mananca in locuri populare cu cozi lungi
  • Incercati sa urmariti cum este pregatita mancarea
  • Impachetati carduri de traducere pentru a va exprima alergiile
  • Mancarea complet gatita este intotdeauna cea mai sigura
  • Mananca numai fructe care se pot decoji pentru a evita bacteriile

De asemenea, recomand sa luati o sticla de apa filtrata. In multe orase moderne din intreaga lume, apa este sigura de baut, dar in afara acelor locuri adesea nu este.

Sigur, puteti continua sa cumparati apa imbuteliata oriunde mergeti, dar deseurile de plastic sunt o problema uriasa de mediu. De ce sa nu obtineti o sticla solida filtrata si sa o reutilizati ani de zile?

19: Folositi ATM-urile cu intelepciune

S-ar putea sa ti s-a spus sa-ti acoperi mana cand introduceti numarul PIN la un bancomat. Este un sfat bun care merita urmat, atat pentru altii care se uita peste umarul tau, cat si pentru camerele ascunse care incearca sa-ti inregistreze pinul.

Aruncati intotdeauna o privire atenta la bancomatele inainte de a le folosi. Trageti putin de cititorul de carduri. Are semne indoielnice de manipulare? Daca da, mergeti la banca si faceti pe cineva sa iasa si sa o verifice (si apoi folositi o alta masina, indiferent de ce se intampla).

Daca un bancomat pare sa fi mancat cardul dvs., treceti un deget de-a lungul slotului pentru card pentru a vedea daca simtiti ca iese ceva in afara. „Bucla libaneza” este un truc in care un manson subtire de plastic iti captureaza cardul (impiedicand aparatul sa-l citeasca) – apoi, de indata ce pleci, un hot il smulge si fuge cu cardul tau.

Un alt factor trecut cu vederea este locul in care sunt alti oameni atunci cand esti la masina. Poate cineva sa se uite peste umarul tau? Sunt suficient de aproape incat sa ia banii si sa fuga?

Daca da, utilizati un alt bancomat in alta parte. Mai bine sa ai grija decat sa-mi para rau! Niciodata nu lasati pe nimeni sa va „ajute” cu tranzactia dvs.

20: Nu mai folositi buzunarul din spate

Este primul loc pe care il va verifica orice hot de buzunare – si, in afara de a pune acolo o capcana pentru soareci incarcata (nu este recomandat daca uiti si te asezi), cel mai bun mod de a face fata pericolelor de a avea un buzunar din spate este sa nu-l folosesti niciodata…

Si daca a pune bani in buzunarul din spate al pantalonilor este un obicei pe care parca nu-l poti rupe, apuca niste ac si ata si coase-le!

Daca esti intr-adevar ingrijorat sau intentionezi sa calatoresti intr-un oras in care hotii de buzunare sunt raspanditi, poti purta o centura de bani. Nu sunt fan, dar cunosc multi care le folosesc pentru liniste sufleteasca.

21: Calatorie in cifre

Cu cat sunt mai multi oameni in jurul tau, cu atat mai multi globi oculari sunt asupra obiectelor tale de valoare – si cu atat mai multe picioare sunt disponibile pentru a alerga dupa hoti.

Un grup este, de asemenea, o prezenta fizica mult mai intimidanta, care ajuta la indepartarea pradatorilor de toate felurile. Va va ajuta sa va mentineti mai in siguranta decat sa incercati sa mergeti singur intr-o tara straina.

Starea la hosteluri cu rucsac este o modalitate excelenta de a-ti face niste prieteni noi. Adesea, veti gasi acolo si alti calatori solitar, care ar putea dori sa faca unele dintre aceleasi activitati pe care le doriti.

Cu toate acestea, as dori, de asemenea, sa subliniez importanta de a nu avea prea repede incredere in oamenii noi. Exista unii escroci profesionisti care folosesc traseul backpackerilor pentru a profita de alti calatori care isi cauta un prieten.

Nu lasa lucrurile scumpe sau importante cu cineva pe care tocmai l-ai intalnit. Oricat de prietenosi par ei.

22: Impachetati o trusa de prim ajutor

Ranirile se pot intampla atunci cand calatoriti in strainatate, indiferent cat de atent sunteti. De aceea, calatoria cu o trusa de prim ajutor de baza este intotdeauna o idee buna.

Nu trebuie sa innebuniti si sa va aduceti propriile ace si bisturii, dar stocarea elementelor de baza pentru a trata taieturile, entorsele, problemele de stomac si arsurile va poate ajuta daca dvs. sau oamenii din jur ati avea nevoie de ele.

Prefer o trusa de prim ajutor de aventura de baza, rezistenta la apa, cu cateva completari proprii:

  • Tub mic de protectie solara
  • Saruri de rehidratare
  • Tablete antihistaminice
  • Pereche mica de foarfece
  • Pastile suplimentare pentru durere (Ibuprofen)
  • Patura pentru spatiu de urgenta
  • Tub mic de vaselina (ajuta la prevenirea veziculelor)

23: Ramai (relativ) treaz

A te imbata prea tare sau a te imbata cand calatoresti este aproape intotdeauna inacceptabil de riscant. Daca esti irosit, nu esti prezent si orice s-ar putea intampla in jurul tau (sau cu tine).

Nu spun sa nu te distrezi. La naiba, am destule de-a lungul anilor! Fa-o responsabil, fii hiperconstient de cat de mult consumi, mentine-te hidratat si hranit si asigura-te ca nu pierzi controlul asupra situatiei.

Drogurile mai grele sunt deosebit de riscante – este o modalitate buna de a avea probleme cu politia, care poate sa nu fie la fel de iertatoare (sau chiar respecta legea) precum autoritatile de acasa. Ca sa nu mai vorbim de nevoia de a avea de-a face cu persoane potential nefaste care furnizeaza acele medicamente – si propriile lor motive alternative.

Intr-o nota similara, daca sunteti partial sa petreceti noaptea tarziu pana la orele dinainte de zori, fiti atenti presupunand ca destinatiile necunoscute vor fi la fel de ingaduitoare ca acasa.

Multe destinatii in general sigure (in special cele pline de turisti) devin mult mai putin sigure noaptea tarziu – iar daca te poticnesti in stare de ebrietate, esti mult mai putin constient de imprejurimile tale – si o tinta FOARTE usoara pentru tot felul de lucruri rele.

24: Ai incredere in instinctele tale!

Acesta este usor de trecut cu vederea – si este incredibil de important.

Sunteti o retea de supraveghere pe jos. Corpul tau vede si aude mai multe lucruri decat ai putea transforma vreodata in ganduri coerente. Sa-i spunem „ simtul tau paianjen ” – capacitatea de a simti pericolul.

Corpul tau ar putea simti semne de pericol inainte ca creierul tau sa fie pe deplin constient.

Acesta este motivul pentru care sentimentele intestinale merita intotdeauna examinate! Daca te simti nelinistit si nu stii de ce, incearca sa nu o scrii ca frica irationala. Opriti-va si acordati mai multa atentie situatiei. Va puteti da seama care este problema?

Este usor sa-ti respingi instinctele drept „prost”. Nu-i trata niciodata ca atare. Aceste sentimente si intuitie au tinut oamenii in siguranta timp de milioane de ani.

25: Siguranta calatoriei pentru femei vs. barbati

Toate sfaturile de mai sus pentru a calatori in siguranta sunt la fel de importante atat pentru barbati, cat si pentru femei. Nu cred ca capacitatea de a calatori in siguranta ar trebui sa se concentreze pe gen.

Din pacate, femeile sunt victime ale violentei peste tot, inclusiv aici, in Statele Unite si Canada. Calatoriile nu maresc neaparat aceasta amenintare, ci pur si simplu schimba locatia.

Femeile ingrijorate sa fie agresate sau hartuite ar putea prefera sa viziteze un bazar stradal local sau un club de noapte in grup decat singure. Mai ales daca este o problema comuna pentru zona.

Cunosc unele femei care se simt mai in siguranta daca poarta un fluier de siguranta si o alarma de oprire a usii atunci cand calatoresc singure.

Cu toate acestea, barbatii au si preocupari specifice privind siguranta de care trebuie sa fie atenti, legate de ego-urile lor. Ca si cum ai fi indus intr-o lupta fizica care nu este necesara. Sau sa fii inselat de o femeie frumoasa.

Siguranta calatoriei inseamna de fapt sa fii inteligent pe strada, sa fii pregatit pentru neasteptate si sa minimizezi expunerea la situatii riscante intr-o tara noua si necunoscuta.