Pompeii este un sit arheologic unic (impreuna cu siturile arheologice asociate precum Herculaneum). Desi exista si alte orase ingropate de cenusa in lume – cum ar fi orasul antic micenean Akrotiri din insulele grecesti – nimic nu se potriveste cu dimensiunea si amploarea Pompeii. Datorita faptului ca Pompei a fost ingropat catastrofal de Muntele Vezuviu in anul 79 d.Hr., orasul roman antic este frumos inghetat in timp si inca este restaurat – chiar si pana la un vechi snack bar roman!
Unul dintre cele mai atragatoare monumente romane este Amfiteatrul antic din Pompei. Se crede ca este cel mai vechi amfiteatru permanent din piatra din lumea romana. Anterior, aceste amfiteatre epice erau construite din lemn, asa ca structura epica din piatra care a ramas merita o vizita la Pompei.
Se pare ca Pompeii avea un amfiteatru permanent inainte ca Roma, ea insasi, sa obtina primul ei teatru permanent. Amfiteatrul din Pompei a anuntat forma divertismentului roman care va veni. Acest articol a fost actualizat si extins cu mai multe informatii despre dezvoltarea amfiteatrelor romane antice.
Istoria Amfiteatrului din Pompeii (Cel mai vechi amfiteatru de piatra)
Amfiteatrul din Pompei avea aproximativ 100 de ani cand a fost acoperit de fluxuri piroclastice
Amfiteatrul din Pompei avea 100 de ani cand a fost ingropat de Vezuviu in 79 d.Hr. Fusese construit cu aproximativ un secol mai devreme, in anul 70 i.Hr., chiar inainte de intemeierea coloniei.
Timp de aproximativ 10 ani din istoria sa, Amfiteatrul din Pompei a fost inchis dupa o cearta sangeroasa in anul 59 d.Hr. (nu este nimic nou in revoltele fotbalistice de astazi). Lupta a fost intre locuitorii din Pompei si cei din orasul din apropiere Nuceria. Imparatul Nero a raspuns interzicand jocurile la Pompei timp de zece ani.
- Construit: Dupa 70 i.Hr
Deci, la ce a fost folosit Amfiteatrul Pompei? De-a lungul timpului, Amfiteatrul din Pompei ar fi sustinut toate spectacolele de circ, jocurile de gladiatori, executiile publice, luptele cu animale salbatice si sporturile de sange pe care le-au iubit romanii. Poate ca cineva isi poate folosi imaginatia pentru a auzi in continuare strigatele, tipetele si uralele amfiteatrului inca rasunand de pe pereti.
Pompeii este plin de puncte de interes excelente, iar site-ul este atat de masiv, majoritatea oamenilor vor avea nevoie de cateva zile pentru a-l vedea.
Amfiteatrul a supravietuit eruptiei cataclismice din anul 79 d.Hr. si a fost lasat in mare parte ingropat in secolele care au urmat. A fost sapat in 1823.
S-au aflat multe despre amfiteatru in sapaturile care au urmat, inclusiv ca a fost construit pe cheltuiala privata a lui Quinctius Valgus si Marcius Porcius. In timpul sapaturilor, in amfiteatru au fost descoperite si sase cadavre.
Amfiteatrul a oferit perspective asupra infamei culturi de gladiatori a Romei antice. Pe peretii amfiteatrului sunt afise pictate, alaturi de lozinci si porecle ale gladiatorilor.
Luand in considerare stadioanele moderne si afisele moderne, putine s-au schimbat in ultimii 2.000 de ani. Exista chiar si un afis in care gladiatorul se autodeclara „Bataiatul inimii fetelor”.
Dimensiunea si conservarea amfiteatrului din Pompei
Amfiteatrul Pompeii este unul dintre cele mai mari monumente ale orasului si este bine conservat
Amfiteatrul Pompeii putea odata sa gazduiasca pana la 20.000 de spectatori care ar fi venit din mediul rural din jurul Pompeii, precum si din orasul insusi. In 2016, amfiteatrul a gazduit prima reprezentatie publica (un concert) de cand a fost inmormantat.
- Capacitate: Pana la 20.000 de spectatori
- Dimensiune: 445 pe 341 picioare sau 136 pe 104 metri
- Arena (gropa): 67 de metri pe 35 de metri (si amplasata la 6 metri sub nivelul solului)
Ce sa stiti despre Amfiteatrul Pompei astazi si vizitarea Pompeii
Amfiteatrul Pompeii este una dintre atractiile de top din Pompeii astazi
Astazi, Amfiteatrul din Pompei este unul dintre cele mai vechi amfiteatre romane care au supravietuit si poate cel mai vechi construit din piatra. Situl arheologic din Pompei este masiv, iar amfiteatrul este situat intr-o zona departe de intrarea principala, asa ca multi oameni sunt deja obositi si au nevoie de cafea pana ajung in acea parte a sitului arheologic.
Este usor sa fii coplesit de numarul mare de locuri de explorat in Pompei. Poate fi mai bine sa explorati site-ul timp de cateva zile si sa va concentrati pe un anumit segment la un moment dat. Evitati culmea verii, deoarece temperaturile de vara pot deveni opresiv de cald.
Putine situri arheologice sunt la fel de impresionante ca Pompeii si toata lumea ar trebui sa le viziteze. Siturile istorice conservate sunt principalele motive pentru care Pompeii merita vizitat. Este situat la doar o scurta calatorie cu masina din orasul italian modern Napoli.
Vizitatorii se pot bucura atat de un tur autoghidat, cat si de un tur ghidat al site-ului. Este mai bine sa obtineti un tur ghidat pentru a intelege mai bine orasul si ruinele. Exista nenumarate pietre pretioase ascunse in jurul orasului pe care ghizii turistici experimentati le pot sublinia.
Orarul sitului arheologic din Pompei si pretul de intrare
- Orar de deschidere: 9.00 – 19.00 (ultima intrare la 17.30)
- Taxa de intrare: 18 euro (aproximativ 20 USD)
Fa-ti timp pentru a descoperi numeroasele vile si bordeluri din Pompei, unele cu imaginile lor inca vizibile.
Accesul la Amfiteatrul Pompei este inclus pe un bilet de acces standard la situl arheologic Pompei. Toata lumea poate intra in amfiteatrul antic si poate explora structura impresionanta si salile si pasajele sale.
Scaunele arenei nu au fost in mare parte restaurate si astazi sunt in mare parte acoperite cu iarba.
Ce s-a intamplat cu Pompeii? Cum a supravietuit amfiteatrul eruptiei?
In loc sa distruga Pompeii si Amfiteatrul, eruptia Vezuviului le-a pastrat
Ruinele Parcului Arheologic Pompeii de langa Sorrento, Napoli, Italia
- Pompeii a experimentat o eruptie vulcanica devastatoare in vara anului 79 d.Hr.
- Aproximativ 2.000 de oameni din cei 10.000-20.000 care traiau acolo au murit.
- Amfiteatrul a suferit daune din cauza vulcanului, in principal partile sale inferioare fiind cele mai afectate.
In vara anului 79 d.Hr., Muntele Vezuviu, un vulcan de langa Pompei, a erupt, ucigand mii de locuitori si distrugand o mare parte a orasului. Acesta a fost un soc total pentru oamenii care traiau in Pompeiul antic, deoarece nu existau modalitati de a spune cand se va intampla asta: pur si simplu s-a intamplat.
Amfiteatrul a suferit pagube grave din cauza cenusii vulcanice, fiind aproape acoperit de acesta. Cu toate acestea, sectiunile superioare ale acestui faimos reper au putut supravietui exploziei, ajutand oamenii sa-l localizeze. De-a lungul anilor, Amfiteatrul din Pompei a fost oarecum restaurat, dar inca sta ca o marturie a evenimentului infiorator.
Potrivit istoricilor, sectiunile superioare ale Amfiteatrului au ramas partial expuse pana in Evul Mediu, cu gaurile pentru copertinele de umbrire a multimii cunoscute sub numele de velarie partial erodate.
Cum Amfiteatrul Pompei a vestit viitorul teatrelor romane
Amfiteatrele permanente din piatra par sa fi fost destul de rare in imperiu cand amfiteatrul a fost construit pentru prima data.
Romanii sunt renumiti pentru amfiteatrele lor masive, dar cele mai mari amfiteatre pentru care Imperiul Roman este faimos (de exemplu, Colosseumul si Amfiteatrul Arles) au fost construite in epoca imperiala.
Putine amfiteatre dateaza din epoca republicana. Cele mai multe dintre celebrele amfiteatre romane au fost construite in secolul I d.Hr. la inceputul epocii imperiale.
Amfiteatrele nu trebuie confundate cu teatrele (care nu sunt complet inchise) si circurile si hipodromurile, care erau mai alungite si construite pentru evenimente de curse.
- Numarul de amfiteatre romane: Peste 230 cunoscute
- Primul amfiteatru din Roma: amfiteatre temporare din lemn la Forumul Roman in secolul al II-lea i.Hr.
- Cel mai vechi teatru permanent din Roma: Teatrul lui Pompei (finalizat in 55 i.Hr.)
Exista aproximativ 230 de amfiteatre romane cunoscute gasite in Imperiul Roman, din Anglia pana in Egipt. Cele mai timpurii amfiteatre dateaza din epoca republicana, dar au luat amploare in epoca imperiala. Colosseumul (construit in anii 70 si 80 d.Hr.) a fost de neegalat pentru dimensiunea si complexitatea sa (in plus, ramane cel mai mare amfiteatru antic construit vreodata).
Cei care au vizionat (excelentul) serialul TV HBO Roma ar putea observa lipsa teatrelor si amfiteatrelor descrise in serial. In timp ce unul dintre motivele pentru care poate fi costul constructiei scenei, un alt motiv poate fi lipsa amfiteatrelor in timpul perioadei (seria se desfasoara intre 52 i.Hr. si 30 i.Hr.).
Pompei cel Mare (unul dintre personajele cheie ale seriei) a fost primul care a construit primul teatru permanent din Roma numit Teatrul lui Pompei (terminat in 55 i.Hr.). Cu doar cativa ani inainte de inceperea cronologica a seriei, nu existau teatre permanente in Roma.
Dezvaluirea ciudata din aceasta (daca aceste date sunt corecte) este ca Pompeii avea un amfiteatru permanent (terminat in 70 i.Hr.) inainte ca Roma sa aiba primul teatru permanent (terminat 55 i.Hr.).