Egiptul Antic, una dintre cele mai vechi civilizatii din lume care a lasat ruine incredibile de vizitat astazi, a fost un sit arheologic renumit international de mai bine de doua secole. In ciuda faptului ca este una dintre tarile in care s-au facut unele dintre cele mai mari descoperiri arheologice, multe alte situri antice uimitoare sunt descoperite in aceasta parte a Africii in fiecare an, chiar si in situri deja stabilite, cum ar fi Piramidele din Giza si Necropola Saqqara.

In ultima jumatate de deceniu, mai multe descoperiri au iesit la iveala, facand Egiptul si mai interesant de vizitat. Iata cateva dintre cele mai recente descoperiri arheologice din Egipt, o zona semnificativa din punct de vedere istoric, renumita ca leaganul civilizatiei.

10 Cimitirul din Khuwy

Acest cimitir apartine unui membru regal foarte important al dinastiei a V-a

Khuwy a fost un supraveghetor remarcabil al palatului si unul dintre nobilii din cea de-a cincea dinastie a Egiptului Antic, care se intindea intre secolele 25 si 24 i.Hr. Printre cele mai recente descoperiri egiptene antice, mormantul a fost descoperit in 2019 in zona Saqqara intr-o expeditie condusa de profesorul egiptean Mohammed Mujahid.

In timp ce varsta de 4.300 de ani a mormantului este destul de fascinanta, este, de asemenea, impodobita cu relicve colorate si inscriptii care infatiseaza barci si vaslasi egipteni.

  • Locatia descoperirii: Saqqara, Egipt
  • Anul descoperirii: aprilie 2019

9 Un altar de soimi fara cap

Unul dintre cele mai ciudate lucruri descoperite vreodata in Egipt

In 2022, arheologii au descoperit un altar de soim care adaposteste multi soimi fara cap in Berenike, un vechi oras-port egiptean de la Marea Rosie. Vederea a 15 soimi fara cap este suficienta pentru a ridica sprancenele cu uimire, dar misterul creste cu o crestatura cu o inscriptie criptica care spune „Este nepotrivit sa fierbi capete aici”.

Poate ca capetele au fost decapitate pentru fierbere in alta parte si, potrivit arheologilor, altarul are o vechime de 1.700 de ani. Pe site au fost gasite si doua monumente de piatra dedicate unui zeu necunoscut.

  • Locatia descoperirii: Portul Berenike, Egipt
  • Data descoperirii: 2022

8 Un templu dedicat lui Zeus-Kaisos

Aceasta descoperire este o dovada clara ca venerarea lui Zeus a existat in Egiptul Antic

Ramasitele unui templu dedicat unei zeitati care reprezinta combinatia dintre zeul grec al tunetului, Zeus, si zeul vremii, Kaisos, au fost descoperite recent in Egipt.

Locatia este la situl arheologic Tell el-Farama din Peninsula Sinai de Nord. Regiunea este cunoscuta in mod popular sub numele de Pelusium si se afla langa raul Nil.

  • Locatia descoperirii: Tel El-Farama, Peninsula Sinai de Nord
  • Data descoperirii: aprilie 2022

7 Un tunel masiv sub un templu

Acest tunel de sub Templul Taposiris Magna are o lungime de aproximativ 4.300 de picioare

Templul Osiris din Taposiris Magna

Arheologii egipteni si dominicani faceau sapaturi langa Templul Taposiris Magna in 2022; cautau mormantul de mult pierdut al Cleopatrei, dar au fost uluiti sa descopere un tunel subteran masiv. Se crede ca tunelul a distribuit apa in mare capacitate in orasul gazda, Taposiris, la vest de Alexandria, si a beneficiat mii de oameni.

Acest tunel are aproximativ 6,5 picioare inaltime, ingropat adanc in pamant la 68 de picioare si se intinde pe 4.300 de picioare. A avut o asemanare puternica cu cea gasita in Samos, Grecia, care este venerata ca o minune a ingineriei antice.

  • Locatia descoperirii: Templul Taposiris Magna, langa Alexandria
  • Data descoperirii: noiembrie 2022

6 mumii antice cu limbi placate cu aur

Se credea ca aceste limbi de aur ii ajuta pe decedat sa vorbeasca in viata de apoi

Egiptenii mumificati erau de obicei ingropati cu limbi de aur in timpul erei greco-romane, deoarece credeau ca aceasta practica va facilita transformarea defunctului intr-o fiinta suprema.

Daca aceasta practica a fost un mit, acum este un fapt odata cu descoperirea recenta a mumiilor ingropate cu limbi de aur intr-un cimitir de langa Quesna, un oras de la capatul nordic al orasului Cairo. Site-ul include, de asemenea, cateva accesorii si bunuri funerare, de la coliere pana la ceramica.

  • Locatia descoperirii: Langa Quesna, Cairo
  • Data descoperirii: noiembrie 2022

5 Mormantul unei regine necunoscute

Aceasta regina era foarte puternica, dar este surprinzator cum a fost necunoscuta pana de curand

Inca o alta dintre cele mai recente descoperiri din Egiptul Antic a avut loc in noiembrie 2022; in timpul sarbatoririi a 100 de ani de la descoperirea mormantului regelui Tutankhamon, a fost gasit un mormant nou. Era mormantul reginei Neith, care pana acum nu era cunoscuta cand a fost descoperit mormantul ei.

Descoperirea mormantului ei a fost una dintre numeroasele recompense ale eforturilor arheologilor pe o perioada de doi ani, care nu au cedat niciodata in cautarea descoperirilor din Saqqara. Alaturi de regina, pe loc au fost descoperite mormintele altor mumii si sicrie.

  • Locatia descoperirii: Saqqara, Egipt
  • Data descoperirii: noiembrie 2022

4 O mumie placata cu aur

Aceasta mumie este cea mai veche mumie acoperita cu aur din lume

In ianuarie 2023, arheologii din necropola Saqqara au descoperit o mumie egipteana neobisnuita invelita in aur si ascunsa cu grija intr-un sarcofag. Mumia, conform descoperirii, are aproximativ 4.300 de ani si a apartinut unui barbat pe nume Hekashepes.

In mod surprinzator, este bine conservata, in ciuda vechimii sale, iar oamenii de stiinta spera sa descopere mai multe despre personajul mumiei analizand scheletul sau si alte parti ale anatomiei sale. Arheologii cred ca este una dintre cele mai precise versiuni ale unei mumii egiptene, precum si cea mai veche mumie antica de acest gen.

  • Locatia descoperirii: Necropola Saqqara, Egipt
  • Data descoperirii: ianuarie 2023

Aceasta camera misterioasa, nedescoperita anterior, are 30 de picioare lungime

Recent, o camera secreta a fost descoperita in interiorul Marii Piramide din Giza de catre faimosul grup de cercetare ScanPyramids. Proiectul de cercetare a implementat tehnologii de ultima generatie, cum ar fi ultrasunetele si termografia in infrarosu, pentru a identifica un coridor etans in varful intrarii din fata a piramidei.

In timp ce piramida veche de 4.500 de ani este misterioasa, o camera ascunsa cu un scop necunoscut scufunda si mai mult aceasta minune straveche in mai mult mister. Singurul motiv logic si structural pentru crearea coridorului sigilat este de a raspandi greutatea in jurul piramidei si departe de intrare. Cu toate acestea, cand vine vorba de Egipt si mistere, logica si rationamentul sunt adesea sfidate, asa ca expertii sunt inca in jocul de ghicire pentru acesta.

  • Locatia descoperirii: Piramida din Giza, Al Haram
  • Data descoperirii: martie 2023

2 Un nou complex de morminte in Saqqara

Imaginile unui steward egiptean si ale sotiei sale care efectueaza un ritual au fost gasite si pe acest site

Din nou, una dintre cele mai recente descoperiri ale Egiptului Antic a avut loc la o luna dupa ultima; Necropola Saqqara a uimit si mai mult lumea cu mai multe dintre comorile sale ascunse acoperite sub Pamant. Un grup de arheologi olandezi-italiani a dezgropat un complex de morminte vechi de 3.200 de ani, in colaborare cu Consiliul Egiptean pentru Turism si Antichitati.

Complexul, potrivit arheologilor, i-a apartinut lui Panehsy, o figura notabila si administrator care a slujit in timpul domniei lui Faraon Ramses al II-lea. O cercetare mai profunda a complexului de morminte subterane a scos la iveala imagini cu Panehsy si sotia sa Baia infaptuind ritualuri, verificand in continuare ca complexul ii apartinea.

  • Locatia descoperirii: Saqqara, Egipt
  • Data descoperirii: aprilie 2023

1 Noi ateliere de imbalsamare si morminte la necropola Saqqara

Aceasta descoperire arata cat de multa importanta au acordat egiptenii afacerii mumificarii

O alta dintre cele mai noi descoperiri arheologice din Egipt a avut loc la inceputul anului 2023; Arheologii egipteni au descoperit doua ateliere de imbalsamare la necropola Saqqara, un important sit antic chiar in afara Cairoului. Unul a fost folosit pentru oameni si animale, in timp ce celalalt a fost folosit exclusiv pentru mumificarea umana.

Diverse dovezi, cum ar fi paturi de piatra, instrumente de mumificare si vase de lut, au verificat ca acestea erau intr-adevar ateliere masive de imbalsamare care dateaza de 2.400 de ani. In plus, procesul de sapatura a scos la iveala mormintele a doi preoti si mai multe statui.

  • Locatia descoperirii: Necropola Saqqara, Egipt
  • Data descoperirii: mai 2023