Esti in plina constructie a viitoarei tale case si te gandesti deja la proiectul de decoratiuni interioare? Planuiesti sa renovezi un apartament de sus pana jos si te intrebi ce greseli sa nu faci? Te-ai saturat de diversele tale design-uri interioare si planuiesti sa revizuiesti decorarea intregului spatiu de locuit?
Gusturile si culorile nu pot fi discutate… sau poate exista? Nu este usor sa improvizezi ca designer de interior sau decorator de interior. Luand in considerare volumele, combinatia de culori, alegerea materialelor… toate acestea respecta un anumit numar de reguli foarte precise care nu pot fi inventate! Principalul lucru este desigur sa ne imaginam un interior care sa ne semene, care sa corespunda la fel de mult dorintelor noastre, cat si nevoilor noastre. Cu toate acestea, fara pregatire, nu suntem niciodata departe de un pas gresit pe care sa-l regretam.
Descoperiti lista noastra (neexhaustiva) cu principalele greseli de evitat!
1- Suprautilizarea imprimeurilor
Flori, fructe, animale… si de ce nu modele geometrice pe tapet si lenjerie de pat? Poate ca e putin prea mult, nu crezi? Nu prea mult amestecare, nici prea multa acumulare: potrivim modele diferite la aceleasi nuante, sau modele identice la diferite nuante… totul cu parcimonie ! Asa ca ganditi-va bine inainte de a le alege!
2- Supraincarcati spatiile interioare
Nemaiputand pune un picior in fata celuilalt, nemaiputand gasi actualul roman pentru ca sunt atatea accesorii decorative… crezi ca camera este prea mica sau ca ai aranjat-o si tu putin mult ? Pentru a va mentine casa placuta de locuit, nu o transformati intr-o piata de vechituri! Asadar, evitati sa va aglomerati in mod inutil spatiul de locuit.
3- Alegerea mobilierului prea mic sau prea mare
Abia poti sta doua persoane in baia ta, asa ca amplasarea unui dulap cu usi de dulap cu balamale poate sa nu fie cea mai buna solutie de depozitare pentru un spatiu interior mic. La fel, aceasta sufragerie spatioasa pare foarte goala cu aceste doua fotolii si aceasta masuta de cafea din lemn… Poate ca este timpul sa te rasfeti schimbandu-ti mobilierul?
4- Combina diferite stiluri opuse
Sunteti constient ca stilul industrial si stilul scandinav sunt doua atmosfere complet opuse… dar nu sunt singurele: modern si traditional, minimalist si vintage… asigurati-va ca lumile care va plac se pot coordona intre ele pentru a crea armonie vizuala . .
5- Opteaza pentru mai mult de trei culori
La fel ca lumea modei, lumii designului interior nu-i place excesul . Tine-te de una, doua sau trei culori pentru pereti, mobilier sau obiecte decorative. De asemenea, evitati sa folositi culori care nu merg bine impreuna, cum ar fi albastru si rosu, de exemplu. In cele din urma, abtine-te de la amestecarea culorilor calde/reci si a culorilor luminoase/pastel.
6- Amestecati prea multe materiale
Lana, blana, catifea, piele, iarba de mare… ai grija la prost gust ! La fel ca culorile si stilurile decorative, materialele respecta coduri: alegem unul, doua sau chiar trei si mai presus de toate, ne asiguram ca acestea corespund atmosferei camerei!
7- Uita de lumini
O casa placuta de locuit este o casa bine luminata zi si noapte! Desigur, in timpul zilei, soarele si deschiderile tale sunt cele care au grija de el. Insa cand soseste amurgul, asigura-te ca ai asigurat suficiente puncte de lumina pentru o atmosfera calda si relaxanta: lampa de masa, lampadare, lumini suspendate, aplice, ghirlanda luminoasa… fara a exagera si a favoriza becurile cu consum redus!
8- Vopseste tavanul
In alb da, in culoare nu! Acest lucru nu numai ca risca sa va aglomereze camera , mai ales daca inaltimea tavanului nu este mare, dar va lipseste si de lumina. Albul reflecta de fapt lumina naturala sau artificiala prin reverberatie, ceea ce este departe de a fi cazul cu albastrul regal sau, mai rau, cu negrul! Sfatul pictorului: combina tavanul tau alb pur stralucitor cu peretii cu alb diferit, alb ca zapada, alb crem, alb gri etc. Nuanta va fi foarte subtila si va scoate in evidenta volumele.
9- Uitarea de a armoniza piesele impreuna
Ideea este sa nu reproduci un curcubeu acasa adunand diferitele piese impreuna! Verde pentru spalatorie, galben pentru dormitor, rosu pentru bucatarie… ochii tai se vor obisnui cu greu de fiecare data cand intri intr-o camera!
10- Neglijarea elementelor de design
Nu ne gandim suficient la asta si totusi, decoratiunile interioare nu se limiteaza doar la mobilier si obiecte decorative. Usi de interior , compartimentari tip acoperis din sticla etc. participa la nivelul lor la infrumusetarea spatiilor de locuit si la crearea unei atmosfere confortabile!