Conacele inteligente ale samurailor si ceainariile zen reconfigureaza experienta clasica Ryokan. Aici alegem hotelurile noastre preferate din Japonia.
Cum alegem cele mai bune hoteluri din Japonia
Fiecare hotel din aceasta lista a fost selectat independent de editorii nostri si scris de un jurnalist Conde Nast Traveler care cunoaste destinatia si a stat la acea proprietate. Atunci cand aleg hoteluri, editorii nostri iau in considerare atat proprietatile de lux, cat si gaurile de tip boutique si mai putin cunoscute, care ofera o experienta autentica si privilegiata a unei destinatii. Cautam mereu un design frumos, o locatie excelenta si servicii calde – precum si acreditari serioase de sustenabilitate. Actualizam aceasta lista in mod regulat pe masura ce se deschid noi hoteluri si evolueaza cele existente.
-
Aman Tokyo
Intrebati pe oricine care considera ca este cel mai bun hotel din Tokyo si va puteti garanta ca Aman este mentionat – si din motive intemeiate. Amplasat in cartierul de afaceri din Tokyo, in varful unui turn de birouri din otel si sticla destul de neremarcabil, cu 38 de etaje, aceasta a fost prima adresa urbana a Grupului Aman cand a fost deschisa in 2014 si, aproape 10 ani mai tarziu, nu si-a pierdut nici macar un gram din factor wow.
Designerul australian Kerry Hill – un expert in amestecarea stilurilor locale cu arhitectura contemporana – a creat un spatiu minimal si elegant. Din momentul in care pasiti in holul de la etajul 33, cu tavanul sau alb de hartie washi de 30 de metri inaltime si aranjamentul floral ikebana in centru – inconjurat de apa si doua gradini de stanci meditative – nu puteti sa nu simtiti o senzatie de liniste. si calm.
Cele 84 de camere ale hotelului sunt spatioase si moderne, in hanurile ryokan traditionale japoneze, cu ecrane glisante care separa dormitoarele din lemn de chiparos pline de lumina de baile captusite cu bazalt, cu cazi adanci din granit, perfect pozitionate pentru vederi dramatice ale orasului in timp ce va scufundati. Centrul spa se intinde pe doua etaje – un spatiu uluitor cu o piscina uimitoare de bazalt negru de 30 de metri, o baie de piatra in stil onsen, plus o sala de sport, un studio de yoga si sali de tratament.
Arva, restaurantul rafinat al hotelului, este un loc inteligent; Cele mai importante din meniul de inspiratie italiana includ miel din Noua Zeelanda cu rosii, busuioc si masline negre si tiramisu cu capsuni cu otet balsamic alb. Vino dimineata, oaspetii hotelului se aduna aici pentru micul dejun, sorbind cafea si gatind paine prajita si Oua Benedict, cu vedere la gradinile Palatului Regal de mai jos. Alaturi se afla barul hotelului, care serveste un ceai de dupa-amiaza sezonier si cocktailuri amestecate cu experienta, cu mai multe vederi la Tokyo. La Patisserie, la subsolul cladirii hotelului, este cea mai recenta adaugare, unde bucatarul executiv de patiserie Yoshihisa Miyagawa serveste delicatese frantuzesti perfect prezentate. Sarah Allard
-
Shiguchi, zona rurala Niseko
Din cada cu hidromasaj a lui Shiguchi – o stanca uriasa, taiata in jumatate, cu interiorul excavat umplut cu apa onsen vulcanica – albul orbitor al vaii este rupt doar de o linie de copaci de cerneala si de picioarele stacojii ale unei ciocanitoare dintr-un mesteacan din apropiere. . Asa este viata la aceasta nirvana evadatoare intr-un colt salbatic al Niseko, pe cea mai nordica insula a Japoniei, Hokkaido. Numit dupa o tehnica traditionala de tamplarie japoneza care uneste grinzi fara cuie, Shiguchi este despre conexiune: intre oameni si natura, arta si arhitectura si, eventual, scalator si pasari. Artistul englez, colectionar si rezident de multa vreme in Niseko, Shouya Grigg, care a fost si in spatele iubitului ryokan Zaborin din zona, a mutat cu meticulozitate cinci ferme vechi de kominka din toata Japonia. Bataile inimii lui Shiguchi sunt galeria si restaurantul sau, Somoza, unde lucrarile impresionante din lemn sunt temperate de rafturi de ceramica, picturi abstracte si pereti de sticla care incadreaza privelistile vaii. Zilele ar putea fi intrerupte bea matcha intr-un spatiu plutitor de tatami invelit in ecrane de otel, descoperind artefacte de arta ainu in spatiul galeriei de la nivelul inferior sau vorbind despre arta cu Grigg in timpul cinelor cu Niseko salbatic, de la ciuperci furajere pana la topituri. -gura de vanat. Caile taiate in pereti de zapada duc la cinci vile spatioase si atmosferice, cu bucatarii de inalta tehnologie, cazi din stanca sau chiparosi si pijamale Babaghuri delicios de moi. Lucrarile de lemn robuste sunt fundalul mobilierului antic, sobelor si operelor de arta. Dar adevaratul privilegiu aici este sa te opresti si sa te adaptezi la ritmurile ciocanitoarelor. Zilele ar putea fi intrerupte bea matcha intr-un spatiu plutitor de tatami invelit in ecrane de otel, descoperind artefacte de arta ainu in spatiul galeriei de la nivelul inferior sau vorbind despre arta cu Grigg in timpul cinelor cu Niseko salbatic, de la ciuperci furajere pana la topituri. -gura de vanat. Caile taiate in pereti de zapada duc la cinci vile spatioase si atmosferice, cu bucatarii de inalta tehnologie, cazi din stanca sau chiparosi si pijamale Babaghuri delicios de moi. Lucrarile de lemn robuste sunt fundalul mobilierului antic, sobelor si operelor de arta. Dar adevaratul privilegiu aici este sa te opresti si sa te adaptezi la ritmurile ciocanitoarelor. Zilele ar putea fi intrerupte bea matcha intr-un spatiu plutitor de tatami invelit in ecrane de otel, descoperind artefacte de arta ainu in spatiul galeriei de la nivelul inferior sau vorbind despre arta cu Grigg in timpul cinelor cu Niseko salbatic, de la ciuperci furajere pana la topituri. -gura de vanat. Caile taiate in pereti de zapada duc la cinci vile spatioase si atmosferice, cu bucatarii de inalta tehnologie, cazi din stanca sau chiparosi si pijamale Babaghuri delicios de moi. Lucrarile de lemn robuste sunt fundalul mobilierului antic, sobelor si operelor de arta. Dar adevaratul privilegiu aici este sa te opresti si sa te adaptezi la ritmurile ciocanitoarelor. Caile taiate in pereti de zapada duc la cinci vile spatioase si atmosferice, cu bucatarii de inalta tehnologie, cazi din stanca sau chiparosi si pijamale Babaghuri delicios de moi. Lucrarile de lemn robuste sunt fundalul mobilierului antic, sobelor si operelor de arta. Dar adevaratul privilegiu aici este sa te opresti si sa te adaptezi la ritmurile ciocanitoarelor. Caile taiate in pereti de zapada duc la cinci vile spatioase si atmosferice, cu bucatarii de inalta tehnologie, cazi din stanca sau chiparosi si pijamale Babaghuri delicios de moi. Lucrarile de lemn robuste sunt fundalul mobilierului antic, sobelor si operelor de arta. Dar adevaratul privilegiu aici este sa te opresti si sa te adaptezi la ritmurile ciocanitoarelor.Danielle Demetriou
-
Roku Kyoto, LXR Hotels & Resorts, Japonia
Mai mult statiune de lux decat hotel de oras, Roku Kyoto este un loc in care sa te opresti, sa incetinesti si sa te reincarci dupa sarcina obositoare de a vizita obiectivele turistice din capitala antica a Japoniei. Atmosfera calca o linie fin slefuita intre designul contemporan si Kyoto traditional, cu ecouri moderne ale esteticii templului in arhitectura minimalista a hotelului: intinderi curate de padure luminoasa si alei exterioare sub acoperisuri inclinate, toate conectate prin piscine si gradini cu apa care reflecta norii. a florilor sezoniere. Bataile inimii hotelului este restaurantul Tenjin (in special Chef’s Table, care serveste doar la cina), desi hotelul are un alt adevarat cap-intors pentru Kyoto: o piscina termala in aer liber cu izvoare termale. Danielle Demetriou
Mama Arashiyama, Kyoto
Modern, minimalist si frumos lucrat, Mama Arashiyama este un nou hotel si restaurant cu 10 camere invelite in gradini, la doar cativa pasi de faimoasele paduri de bambus din Arashiyama. Ofera un instantaneu perfect de manual al stilului contemporan Kyoto – imbinand materialele realizate de artizani moderni cu mobilier scandinav, bai de piatra cu vedere la gradini private si o pizzerie discreta, dar eleganta (da, intr-adevar). Simplu si minimal, cu o margine naturala, este o lume departe de stralucirea luxoasa a hotelurilor de cinci stele, dar este totusi genul de loc care te face sa vrei instantaneu sa-ti reproiectezi propria casa. Una peste alta, Arashiyama se simte ca cel mai important secret de la Kyoto. Danielle Demetriou
-
The Shinmonzen, Kyoto
Un riff modern modern pe un han ryokan traditional (si sora mai mica sic a Villa la Coste din sudul Frantei), The Shinmonzen se afla pe o alee linistita in cartierul Gion din Kyoto, cu o fatada din lemn in stil traditional care duce la un interior contemporan. cocktail de design modern si lucrari de arta de clasa mondiala. Fiecare dintre apartamentele proiectate individual este inundata de lumina naturala si prezinta o combinatie fina de maiestrie moderna de la Kyoto (imagini cu ecrane minimaliste si cazi din lemn de chiparos hinoki) si indicii ale ADN-ului sau provensal (asa cum se reflecta in parfumul persistent de iasomie din fiecare dintre apartamentele). balcoane cu vedere la rau). Danielle Demetriou
Shinsho-an, Kyoto
Atmosfera inclina mai mult spre o casa privata luxoasa decat spre hotelul de la Shinsho-an, atat in amploare, cat si in ambianta. Interioarele elegante folosesc materiale de inalta calitate provenite din toata Japonia, cu accente de design contemporan, adaugand la restaurantul modern Kyoto si furtul de scena si ospitalitate de alt nivel, pana la sticlele de apa calda acoperite cu casmir pe care le puteti solicita sub cearsaf noaptea. . Fiecare dintre cele patru apartamente este proiectata in mod unic si extrem de spatioasa, cu aranjamente florale minimaliste ale unuia dintre cei mai vechi florari din Japonia. Toate mesele sunt create de bucatarul Toshiro Ogata, cu stele Michelin, de la sashimi de calmar care se topeste in gura la micul dejun pana la cina omakase cu noua feluri. Danielle Demetriou
-
Editia Tokyo Toranomon, Tokyo
Acest hotel jucaus din Tokyo este prima editie care se deschide in Japonia. Combinand designul contemporan si atentia la detalii, este un loc popular printre multimea locala de moda si creatorii. Ocupand nivelurile superioare ale unui nou zgarie-nori stralucitor cu 38 de etaje, acesta aduce si mai multa modernitate eleganta cartierului luxos Kamiyacho – exista un perete de marmura cu nervuri negre si o instalatie stralucitoare de pasari din acril, o jungla urbana plutitoare la etajul 31 si , desigur, camere minimale cu panorame care fura orizont.
Pentru a gusta stilul jucaus al hotelului, mergeti la Jade Room si Garden Terrace, unde bucatarul britanic Tom Aikens si-a lansat prima sa afacere japoneza. Urmeaza cina cu o excursie la Lobby Bar pentru cocktailuri inspirate din Japonia, servite pe un bar de marmura alba cu scaune de smarald. In timpul zilei, explorati Kamiyacho pentru a descoperi galeriile, barurile si magazinele lui Roppongi, precum si parcurile si templele din Shibakoen din apropiere. Cititi recenzia completa a editiei Tokyo Toranomon
-
Post Setoda, Hiroshima
Intr-o regiune renumita pentru apele albastre, fructe de mare, citrice si orizont presarat cu siluete de insule, acest loc este un riff proaspat pe ryokan-urile traditionale. Amplasat in fosta casa veche de 140 de ani a familiei locale proeminente Horiuchi de pe insula Ikuchijima, hotelul este ascuns in spatele lemnului intunecat si a unui acoperis curbat, dezvaluind un taram minimalist minimalist cu linii curate, grinzi din lemn expuse, un restaurant in plan deschis si – punctul culminant – peretii de sticla cu vedere la o gradina atmosferica de pini, o salcie si un cires incadrati in garduri inalte de cedru.
Azumi Setoda imbina inteligent maiestria complicata cu un aspect modern si minimalist si, cel mai important, este imbracat cu un spirit comunitar adanc inradacinat. Isi revigoreaza mediul inconjurator, punand un accent puternic pe durabilitate. Alimentele provin din surse locale si, alaturi de intregul oras, Azumi Setoda este implicata in planuri de a obtine toata energia din surse regenerabile pana in 2023. Danielle Demetriou. Cititi recenzia completa a Azumi Setoda
-
Higashiyama Niseko Village, Niseko
Pe cea mai nordica insula Hokkaido a Japoniei, aceasta mica statiune de schi a devenit unul dintre locurile de vazut si de vazut in ultimul deceniu. Niseko a evoluat relativ recent intr-un loc de intalnire de incredere pentru iubitorii de partii cunoscuti si care cauta senzatii tari (cu un portofel sanatos). Raspunzand in consecinta, o serie de hoteluri de langa partie si restaurante cu stele Michelin au aparut cu o viteza record. Cu toate acestea, cand zapada se topeste, Niseko devine unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale Japoniei, cu paduri verzi de munte, drumetii din belsug si campuri de flori salbatice.
Higashiyama Niseko Village reuseste sa pastreze o atmosfera intima, familiara in mijlocul decorului stralucitor. Accentul este pus pe mediul inconjurator, cu indicii ale lumii naturale inscrise prin design, de la motivele delicate cu flori de cires de pe panourile din material textil deasupra patului pana la covoarele moale asemanatoare padurii. In plus, baile sunt dotate cu cazi adanci, gri, care ofera o baie in stil japonez cu vedere – asigurati-va ca gasiti o camera cu vedere de aproape la Muntele Yotei din apropiere prin peretii de sticla. Danielle Demetriou. Cititi recenzia completa a satului Higashiyama Niseko
-
Mitsui, Kyoto
Chiar vizavi de Castelul Nijō, aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO din secolul al XVII-lea, Hotelul The Mitsui a fost creat de o echipa de vis de creativitati. Arhitectul japonez Akira Kuryu si Andre Fu din Hong Kong, care a supravegheat The Upper House in orasul sau natal si Villa La Coste din Provence, s-au unit pentru a crea acest nou loc stralucitor de la Kyoto. In interior, o atmosfera linistita ii linisteste pe oaspeti in momentul in care trec prin poarta ornamentata, cu arcade netede din lemn, accente moderne curate si sculpturi elegante din ceramica. In dormitoare, motivele abstracte ale apei si intinderile din lemn de mesteacan aduc curtea centrala, inflorita, in interior, cu boluri wabi-sabi, vase cu muschi si privelisti ale castelului antic.
Mergeti la subsol pentru un rasfat serios. Thermal Spring Spa are piscine mari onsen cu pereti negri si exista, de asemenea, patru sali de tratament – incercati un masaj traditional de inspiratie japoneza, folosind ulei aromat din petale de trandafir. Iubitorii seriosi de onsen ar trebui sa rezerve in Onsen Suites pentru camere elegante, cu bai private la subsol, pentru nopti. Danielle Demetriou. Cititi recenzia completa a Hotelului The Mitsui, Kyoto
-
Hotelul Ace, Kyoto
Sfidand asociatiile traditionale din Kyoto cu un stil fermecator si discret, indraznetul Ace Hotel se remarca cu mandrie printre ryokan-urile linistite, casele machiya si hotelurile elegante din capitala antica a Japoniei. Un loc animat in care se aduna o multime tanara si creativa, hotelul a fost proiectat de Commune Design, cu sediul in Los Angeles, si arhitectul japonez Kengo Kuma, care a condus la Stadionul National din Japonia sediul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Au combinat estetica japoneza si americana pentru a crea interioare care indoaie genurile, imbinand maiestria de noua generatie cu o stropire de americana.
Plimbati-va prin hotel pentru a observa lucrarile a 50 de artizani diferiti, mergeti in holul maximalist pentru a admira lucrari de arta stralucitoare sau petreceti o dupa-amiaza la cumparaturi in buticurile curatate de la parter. In mod similar, camerele se indeparteaza de minimalismul traditional al salii de ceai; cele 213 dormitoare continua formula vibranta Kyoto-SUA cu straturi de culori si modele. In conformitate cu valorile tipice Ace, hotelul a fost construit folosind materiale durabile si este primul din Japonia care a obtinut statutul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Danielle Demetriou. Cititi recenzia completa a Hotelului Ace, Kyoto
-
Hotel Log, Onomichi
Exteriorul acestui loc, al carui nume este un acronim pentru Lantern Onomichi Garden, poate sa nu atraga atentia nimanui. Amplasat in complexul Shinmichi, construit in 1963 pe versantii Muntelui Senkoji, cu vedere la Marea Seto, cladirea de apartamente alb si piersici arata neremarcabil. Dar in interior a fost transformat intr-un hotel artistic cu sase camere prin designul salbatic, dar disciplinat, al arhitectului Bijoy Jain de la Studio Mumbai. Pentru primul sau proiect din afara Indiei, Jain a acoperit fiecare centimetru din peretii, podelele si tavanele dormitorului cu hartie washi alba stralucitoare ; efectul cocon este aprofundat de deficitul de mobilier. Sa stai intr-unul dintre aceste spatii spartane mari este mai degraba ca si cum ai dormi intr-o instalatie de arta. Dar confortul este cheia: futon-urile sunt incredibil de moi, iar cazile de baie pot fi gasite in camerele mai mari.
Exista senzatia de a fi infasat usor intr-un felinar de hartie delicat, dar deschideti o fereastra si se revarsa lumina aurie: structura este sus, cu vedere la pini, palmieri si acoperisurile acestui oras templu cu spirit liber numit adesea Portlandul Japoniei. Mergeti la barul lacuit pentru un pahar de Chardonnay local sau un cocktail in timp ce pop anilor 80 canta pe platoul turnanti. Restaurantul este bogat in legume, asa ca meniurile se inclina spre salate cu verdeata si micro-ierburi, iar bolurile din ceramica sunt umplute cu citrice mikan si hassaku , care nu sunt obisnuite. A sta intr-un ryokan inseamna adesea sa accepti tatemae– un mod de gandire structurat, uneori rigid. Dar aceasta interpretare contemporana a dus la un hangout relaxat in care barierele sociale pot fi daramate si chiar si oaspetii japonezi pot incalca regulile. De Adam H Graham
-
Hotel Cultia Dazaifu, Fukuoka
Altarul Tenmangu de pe insula Kyushu poate fi o destinatie pentru pelerinii Shinto, dar este adesea trecut cu vederea de catre calatori. Mai mult e pacat – iata un loc care permite vizitatorilor sa se conecteze cu natura si sa-si aprofundeze intelegerea budismului intr-un mod in care saritul in temple pe cararile batute nu ar fi putut niciodata. La o calatorie de 30 de minute cu trenul de Fukuoka, complexul de 3.000 de acri de altare, iazuri si paduri de cedri din secolele al X-lea si al XVI-lea, presarate cu 6.000 de pruni, se spune ca gazduieste Tenjin, zeitatea patrona a invatarii, si este un loc de expozitii regulate, cursuri de meditatie si tururi de arhitectura. La sfarsitul anului trecut, acest hotel cu patru camere s-a deschis chiar peste drum. Structura cu acoperis cu tigla se afla undeva intre un ryokan si un shukubocabana: un sanctuar modern cu accente traditionale si inchinare dimineata ghidata.
Este fosta resedinta a familiei Yoshitsugu, ale carei picturi si suluri inca decoreaza usile si peretii. Camerele sunt conectate prin poteci de piatra in aer liber protejate de lenjerie de pat pura noren , unele cu gradini private de muschi, felinare de piatra si flori de sezon, cum ar fi crinii cu franjuri. Tavanele boltite, podelele slefuite meticulos si lambriurile din lemn nedecorate creeaza o calitate asemanatoare cabanei. Lipsa distragerii vizuale este linistitoare, desi exista note distincte de modernitate in scaunele daneze si o multime de puncte de incarcare. Dar timpul se misca incet aici. Dezbinati fusumaferestre pentru a asculta sunetul clopotului Bonsho, cel mai vechi din tara. Apoi rezervati o masa la restaurantul de fusion franceza pentru a va acomoda cu farfurii de rosu sotat sau carne de porc Itoshima sarata. Este o alternativa decadenta a sederii si o reamintire a faptului ca iluminarea nu inseamna intotdeauna sa pleci fara. AHG
-
Kishi-Ke, Kamakura
Oricine spune ca Japonia este incordata, probabil, nu a fost in acest colt insorit la mai putin de o ora de Tokyo. Kamakura, cu cele 65 de sanctuare budiste si 19 sintoiste, a fost capitala din 1185 pana in 1333. Astazi este un oras de surf aerat, cu standuri de taco, cabane pentru smoothie si izakaya confortabila.plin de oameni care merg pe plaja in costum de apa. In iulie 2019, a avut loc deschiderea primului sau ryokan modern si, probabil, cel mai mic din lume – Kishi-ke cu o camera, un han minimalist care poate fi rezervat pentru pana la patru persoane, condus de tanarul local Nobuyuki Kishi si sotia sa, designer de produse, Hitomi. Fosta casa de samurai a fost reconstruita de arhitectul Ryohei Tanaka, care a lucrat sub Kengo Kuma, si a colaborat cu arhitectul peisagist Akihiko Ono – pinii taiati si citricele confera curtii o calitate asemanatoare picturii. Literatura hoteliera pune intrebarea: „Esti multumit de viata ta?” Este ceva de gandit in timp ce priviti peste drum la Sagami Bay, apele sale incalzite de curentul Kuroshio si Yuigahama Beach, una dintre multele intinderi nisipoase de pe aceasta parte a coastei. Cuplul aplica principiile dechisoku la modul in care conduc casa – punand accent pe trairea implinita a momentului, o practica predata in secta Rinzai a budismului japonez care include meditatia zazen , mancare vegana si ceremonii ale ceaiului, toate acestea fiind oferite. Dar ceea ce o face cu adevarat speciala este conexiunea lui Kishi-ke cu marea: ciuguleste sashimi de shirasu (momeala alba), in timp ce asculti jazz de la tejgheaua cu cinci locuri din camera principala, cu ochii atrasi de surferii care surprind ultimele valuri de cupru sclipitoare de ziua. AHG
-
Nipponia Mino, Gifu
Este posibil ca nimeni, cu exceptia pelerinilor din hartie washi , sa fi auzit de Mino. Si s-ar putea sa fi devenit abandonat ca multe orase mici, dar aceasta asezare neobstructionata a comerciantilor la mai putin de patru ore cu Shinkansen de Tokyo a reusit sa se afirme ca un loc curios demn de ocolire. Un val de arhitecti a venit sa admire si apoi sa restaureze casele din lemn din epoca Edo, care astazi sunt pline de cafenele si magazine de ceramica pentru cei care cauta o abordare moderna a Japoniei autentice. Elegantul Nipponia Mino, o proprietate in stil Arts-and-Crafts din anii ’20 transformata in hotel in 2019, da o nota similara. Toate tusele clasice obisnuite sunt aici in salile de ceai cu ecrane, gradinile private cu vedere a lunii si tatamirogojini. Dar, fiind fostul atelier al proeminentului producator de hartie Matsuhisa Seijiro, proprietatea este si o vitrina pentru designul traditional.
Interioarele sunt captusite cu lambriuri de paie tesute si ferestre cu zabrele mushiko-mado ; un depozit pe doua niveluri are o baie de lut in aer liber, in timp ce maisonette-ul este imbracat in tapet cu motive capricioase de cascada, caligrafie si washi incrustate cu aschii de lemn de cedru parfumate, despre care se spune ca ajuta la somn. Holul functioneaza ca un magazin de hartie unde vizitatorii pot cumpara diverse produse si carti sau se pot inscrie la cursuri. Grupul Nipponia realizeaza piese transformand cladiri istorice in zone mai putin cunoscute si sustinand tehnici de renovare durabila. Acest proiect demonstreaza ca valorificarea trecutului este cel mai inteligent mod de a privi viitorul. AHG
-
Maana Kamo, Kyoto
Cand prietenele din copilarie Hana Tsukamoto si Irene Chang si-au mazgalit planul de afaceri pe un servetel de restaurant din Spania, probabil ca nu ar fi putut visa ca trei ani mai tarziu ar fi facut acest lucru sa se intample. Designerii de treizeci de ani au lansat anul trecut Maana Homes, o colectie de machiyacase urbane – doua deja in functiune si inca patru in curs de dezvoltare – care imbina un aspect contemporan si maiestria de noua generatie cu o doza de familiaritate. „Am vrut sa cream ceva care sa faca o punte intre Airbnb si hotelurile de lux”, explica Tsukamoto, nascut in Japonia, care a studiat in SUA si s-a mutat din New York anul trecut. La Maana Kamo, pe malul raului, casa veche de 100 de ani a fost renovata de arhitectul Shigenori Uoya – el l-a transformat si pe Sowaka – indepartand acoperirile de vinil si tavanele cu gresie pentru a expune peretii si grinzile de lut.
In bucataria eleganta, cu blatul din lemn si scaunele Jasper Morrison Maruni, furnizorii de servicii de catering Ototo Jet pot oferi un temari elegant.sarbatoare de sushi. Se deschide un spatiu de locuit minimalist pentru a dezvalui hotul de scene: o baie mare de piatra sub un felinar de hartie asemanator lunii. „Nu este un loc evident pentru a pune baia”, spune Tsukamoto. „Dar am avut o viziune foarte clara asupra acestei frumoase privelisti direct prin casa”. Exista o plasa la fel de neteda de mostenire si elemente moderne in prima lor proprietate, Maana Kyoto, in cartierul linistit Tambaguchi, de la scaune curbate joase din ratan pana la arta textila indrazneata. Urmatorul este Maana Kiyomizu in 2021 langa Templul Kiyomizudera. „Conceptul acestor case este de a gasi liniste si liniste in interior”, spune Tsukamoto. „Dar este, de asemenea, important sa ne asiguram ca oaspetii sunt confortabili. Este vorba despre gasirea unui echilibru. DD
-
Trunk House, Tokyo
In 2010, criticul alimentar din Japonia Robbie Swinnerton a inventat sintagma „punk kaiseki ” intr-o recenzie a restaurantului GiroGiro, dupa ce bucatarul sau renegat a incalcat toate regulile cinei ceremoniale. Daca GiroGiro este punk kaiseki, atunci Trunk este punk omotenashi (ospitalitate). De cand Park Hyatt Tokyo a aparut in 1994, capitala nu a mai vazut o astfel de schimbare. Antreprenorul Yoshitaka Nojiri, care a fondat si Shibuya’s Trunk Hotel in 2017, a deschis aceasta proprietate plina de arta pe o alee pietruita din spatele cartierului Kagurazaka, sub radar. Proprietatea cu doua etaje si un dormitor a fost candva o casa de antrenament de gheise; acum o pereche de ratoni decorativi albinos tanuki pazesc intrarea de piatra (o piesa capricioasa numita Karma Camelliade catre colectivul de arta GELCHOP) inainte de a fi cufundat in gaura iepurelui Trunk.
Odata inauntru, lucrari remarcabile provoaca ideile preconcepute despre Japonia – un vitraliu infatiseaza o broasca care fumeaza un rost si o shunga (arta erotica grafica) atarna deasupra cazii de inmuiere hinoki pentru trei persoane . Mobilierul, lampile si paturile sunt de calitate de muzeu de la Tom Sachs, Herman Miller si Jean Prouve, adaugand hituri de eleganta adulta. Casa este luata numai pentru uz exclusiv, asa ca nu exista zguduiri in jurul focului; exista un majordom si un bucatar care pregateste wagashi– gustari ornamentate, cum ar fi stridiile pe jumatate de coaja udate in crema de yuzu – in orice moment. Si nu ratati micro-discoteca secreta ascunsa sub scari, cu un bar plin de sticle de whisky. Dincolo de usa captusita, lumini intermitente se revarsa de pe ringul de dans din sticla iluminat in curcubeu si sara dintr-o minge cu sclipici. Este chiar posibil sa faci karaoke la o melodie a Sex Pistols pentru a completa sederea. Anarhia, modul japonez. AHG
-
Sowaka, Kyoto
Timp de 100 de ani, aceasta a fost o ceainarie de ultima generatie – un labirint poetic de coridoare din lemn, ecrane glisante si gradini inspirate de haiku, pline de gheise dansatoare. Acum a fost reimaginat ca un ryokan care, la fel ca multe lucruri din capitala antica, calca o linie fina intre vechi si nou. Hotelul – al carui nume in sanscrita inseamna „fericire” – este o combinatie inteligenta de arhitectura Sukiya-zukuri si design contemporan in cartierul Gion plin de temple. In mod neobisnuit, ofera reverenta linistita a unui han, dar fara reguli: in loc de orele stricte de masa in camera si de futonuri desfasurate seara, exista un restaurant elegant negru pe negru si saltele de casmir. Este usor sa ratezi intrarea discreta: o perdea despicata dezvaluie o poteca luminata de felinare care serpuieste catre un genkanprag de piatra. In interiorul unui tablou linistit, cu o margine din secolul 21 intra in atentie: coridoare care scartaie, ferestre circulare din hartie si pereti din tencuiala alaturi de mobilier de inspiratie nordica.
Fiecare camera este diferita: una are paravane glisante cu manere in forma de conca care duc la zone despartite, alta include propriul spatiu pentru ceremonia ceaiului. Printre lucrarile decorative din lemn se numara nodurile mai actuale – scaune moderniste, difuzoare Bluetooth din lemn de cedru, un scroll ca un graffiti. Cladirea principala a fost renovata de arhitectul Shigenori Uoya, impreuna cu 100 de artizani. El a adaugat, de asemenea, o anexa cu 12 camere, unde atmosfera este minima cu arta textila si ferestre unghiulare cu vedere la acoperis. Mancarea este luata foarte in serios aici. Pe un fundal de panouri dramatice din lac, La Bombance, un avanpost al originalului Tokyo, cu stele Michelin, ofera o interpretare delicata a gatitului local, de la carnea de vita wagyu la oala cu ghimbir. Ca in toate cele mai bune ryokan-uri – old-school sau new-wave – un spirit convivial intuitiv traieste. DD