În ultimii șase – șapte ani, jocurile de noroc din România se desfășoară într-un mediu mult mai sigur decât înainte de anul 2015. Abia în acel an, industria de gambling din țara noastră a fost legalizată cu adevărat prin înființarea unui organism de stat pentru reglementarea jocurilor de noroc și prin modificarea legii.

Dacă în alte țări, acest tip de jocuri au fost reglementate clar în urmă cu zeci de ani (poate chiar o sută de ani dacă ne referim la Statele Unite ale Americii), România a adoptat foarte târziu o lege serioasă dedicată gamblingului. Întârzierea mare a fost cauzată în special de existența regimului comunist, în acea perioadă jocurile de noroc fiind aproape inexistente.

Nu este de mirare faptul că acum numărul cazinourilor terestre poate fi numărat pe degetele de la o mână. Doar sălile de jocuri de noroc sunt mai multe. Numărul acestora variază în funcție de disponibilitatea locuitorilor de a juca. Dacă de exemplu în Iași se pot observa peste zece săli de jocuri, amplasate în linie, una lângă alta pe aceeași stradă, în Cluj-Napoca numărul lor este mult mai redus și sunt distribuite sporadic în cartiere.

În România, numărul cazinourilor online licențiate este de 31 la ora actuală. Dacă sunt licențiate înseamnă că funcționează legal, iar jucătorii pot juca în siguranță. Unul dintre aceste cazinouri este Mozzartbet, dar o listă completă poate fi găsită pe site-ul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). 

Licențele ONJN

După cum ai aflat la începutul acestui articol, anul 2015 a fost un an important pentru industria de gambling din România ca urmare a înființării ONJN, o instituție de stat care emite licențe pentru operatorii de jocuri de noroc. O companie care vrea să înființeze un cazino online, trebuie să solicite și să obțină licența de la ONJN pentru a putea porni acel cazino în legalitate.

Pentru emiterea licenței se percepe o taxă consistentă în funcție de tipul de jocuri pe care vrea compania să îl aibă în portofoliu. De exemplu, pentru sloturi video taxa de licență este de 5.000 euro/an, pentru jocuri de masă (poker, blackjack, baccarat etc.) este de aproximativ 80.000 euro/an. Licența trebuie reînnoită anual.

Licența pe care o primesc cazinourile online îi protejează pe jucători pentru că în document se precizează clar că persoanele sub 18 ani nu au voie să participe la niciun fel de activitate legată de jocuri de noroc; cazinourile trebuie să îi susțină pe clienți să joace responsabil astfel încât să nu transforme distracția în dependență plus aspecte care țin de confidențialitatea datelor personale și siguranța tranzacțiilor financiare. 

Pe site-ul ONJN este afișată atât lista cazinourilor care funcționează în legalitate cât și lista neagră (blacklist) cu site-urile care oferă jocuri de noroc fără autorizație. Deocamdată pe lista neagră sunt zece site-uri.

Banii aduși bugetului statului

Potrivit datelor colectate de asociațiile și companiile din domeniul jocurilor de noroc, această industrie aduce bani mulți la bugetul de stat: aproximativ 600 de milioane de euro în fiecare an. Acest sector economic este destul de avantajos pentru statul român, dar a ajuns așa doar din 2015 după ce s-a modificat legea și totul a devenit mult mai clar atât pentru companii cât și pentru jucători.

Înainte de 2015, impozitul pe câștigurile din jocuri de noroc trebuia declarat și plătit de către jucător, dar după acel an, odată cu schimbarea legii, taxa de venit este reținută de către cazino și virată la bugetul de stat. Situația s-a simplificat mult pentru jucători, încurajându-i astfel să participe mai mult la activități de gambling.

Statul câștigă considerabil și din taxele colectate de la jucători. Studiile din ultimii ani arată că 15% dintre românii cu vârsta de peste 18 ani au jucat măcar o dată la jocuri de noroc. O parte dintre aceștia au câștigat, ceea ce înseamnă că o parte din câștigul lor s-a dus la stat.

Fiecare utilizator care depune bani în contul său de jucător trebuie să achite către stat o taxă de 2% (așa numita “taxă de viciu”). De asemenea, jucătorul este impozitat și când retrage câștigurile. În acest caz, taxa variază în funcție de suma retrasă. De exemplu, pentru sumele care nu depășesc 10.000 lei se percepe un impozit de 3%.

Companiile care operează în industria jocurilor de noroc plătesc taxe la buget și de pe urma celor aproximativ 45.000 de angajați.

Portofoliu de jocuri și bonusuri

În general, în toate cazinourile online din România vei întâlni diverse variante ale celor mai cunoscute jocuri de noroc: poker, blackjack, ruletă, sloturi (păcănele), dar și loterii din mai multe țări, keno, bingo, zaruri, pariuri sportive.

Majoritatea acestor jocuri au și variante demo, destinate jucătorilor fără experiență care vor să se familiarizeze cu regulamentul fără să cheltuiască bani.

Jocurile sunt prezentate într-o formă grafică foarte bună, grație colaborării operatorilor de jocuri de noroc cu cei mai buni dezvoltatori de software pentru industria de gambling. Multe cazinouri oferă și aplicații pentru tabletă și smartphone astfel că jocurile pot fi accesate de oriunde și oricând cu condiția existenței unei conexiuni la internet.

Fiecare cazino online vine în întâmpinarea utilizatorilor și cu bonusuri. Cele mai atractive sunt bonusurile de bun venit care se acordă jucătorilor noi. Pe lângă acestea, se mai oferă și rotiri gratuite, bonusuri cu depunere, bonusuri fără depunere, pariuri gratuite și multe altele. Ofertele sunt foarte diferite în funcție de fiecare cazino. Primirea lor este condiționată de îndeplinirea anumitor cerințe la care jucătorii trebuie să fie foarte atenți.

Concluzie

Aceasta este imaginea de ansamblu a industriei jocurilor de noroc din România. În anii următori este foarte probabil ca valoarea sa să fie tot mai mare și să crească numărul cazinourilor licențiate. Acesta fiind trendul la nivel mondial, probabil că țara noastră va urma același curs.

Jucătorul trebuie să profite de faptul că acum operatorii de jocuri de noroc sunt obligați prin lege să ofere suport clienților astfel încât să poată ține sub control jocul și să evite riscul creării dependenței de gambling.