Amplu, ordonat, modern si bine luminat: acesta este dressingul pe care ni-l dorim cu totii. Ce conteaza cel mai mult intr-o garderoba? Multi vor raspunde fara indoiala ca este vorba despre haine. Cu toate acestea, exista ceva la fel de important, daca nu mai mult: modul in care o sa-ti luminezi dressingul.
Daca acesta din urma este iluminat corespunzator, nu va trebui sa iesi pentru a observa in detaliu cum ti se potriveste haina. De asemenea, ajuti sa-ti organizezi hainele, accesoriile si pantofii, gasind rapid ceea ce cauti.
Nu conteaza daca este un dormitor mic sau mare: aici va vom oferi cateva sfaturi pentru ca umbrele si intunericul sa nu va deranjeze dressingul.
Cheile pentru a va ilumina dressingul
Aceste camere sunt mai placute daca au lumina potrivita. Nimeni nu vrea sa-si plimbe hainele in intuneric, cu atat mai putin sa piarda timpul mergand dintr-o camera in alta pentru a vedea cum li se potriveste hainele.
Daca ai de gand sa transformi un spatiu din casa ta intr-un dressing sau daca ai deja unul dar fara iluminare buna, este timpul sa remediezi acest lucru cu sfaturile pe care ti le vom prezenta acum.
1. Concentrati-va pe lumina neutra
Secretul pentru a-ti ilumina dressingul cu lumina neutra este sa instalezi un sistem care sa semene cu razele soarelui si sa nu creeze umbre. Acest lucru este legat de teoria culorilor.
O greseala comuna este ca, in casa, hainele proiecteaza de obicei tonuri care variaza atunci cand iesim. Iata de ce luminile neutre – sau, in lipsa, albe – sunt potrivite, pentru ca sunt cele care seamana cel mai mult cu lumina naturala.
Lumina neutra va permite sa vedeti culorile asa cum sunt cu adevarat, pentru a nu gresi atunci cand alegeti hainele.
2. Folositi lumini suspendate
Acestea adauga o nota eleganta si sunt eficiente in a va ilumina dressingul. Cele cu becuri LED sunt perfecte in dressinguri spatioase, in special cele care proiecteaza culori neutre.
3. Profita de lumina naturala
Nu intotdeauna sunt ferestre in dressinguri dar daca ai aceasta sansa, profita de ea si nu atarna perdele in culori inchise si tesaturi groase. Lasati lumina soarelui sa dea claritate spatiului.
Intareste aceasta lumina vopsind peretii cu tonuri moi si alege mobilier din aceeasi gama. Albul, bejul si pastelurile dau un efect de amplitudine si ofera luminozitate.
4. Spoturi reglabile in nisa
Aceasta este alternativa ideala pentru ca lumina sa ajunga in spatele dressingului si, pe parcursul ei, sa ilumineze hainele. Este recomandat sa existe mai putin de un metru intre dulap si pete, astfel incat sa existe armonie si sa nu existe umbre.
Deoarece sunt mici, nu au efectul becurilor indiscrete imprastiate prin incapere. Deoarece le orientezi dupa nevoie, poti plasa mai mult de un punct de lumina, chiar si din tavan. Pe piata veti gasi tip gimbal (se recomanda sa lasati 80 cm intre ele) si ochi de taur (pentru distante de aproximativ 60 cm intre pete).
5. Asezati benzi LED
In dulapuri totul este vizibil si mai bine diferentiat de interior. Una dintre optiunile populare pentru a va ilumina dressingul este benzile LED autoadezive si flexibile. Pe langa eficienta lor, sunt practice atunci cand nu exista puncte pentru incastrarea becurilor.
Singurul lucru necesar pentru ca aceste benzi sa functioneze este o priza electrica. Desi benzile vin in culori diferite, cele albe sunt sugerate datorita neutralitatii lor. In acelasi sens, tehnologia LED presupune economii de energie.
Dintre multiplele avantaje ale benzilor LED, mai putem evidentia faptul ca este posibila amplasarea acestora pe marginile dressingului si in interiorul sertarelor. Este un tip ideal de iluminat pentru evidentierea rafurilor si sertarelor.
6. Incercati cu LED -uri
Cand vine vorba de putere, in functie de dimensiunea dulapului, exista o optiune cunoscuta sub numele de downlight-uri LED , fie de 16, fie de 18 wati. Sunt potrivite pentru iluminatul general. Cele cu capacitate mai mica servesc drept complement. Acestea sunt pentru plafoane amovibile sau tavane false.
7. Opteaza pentru lumina si decorare
Pentru acest truc, este necesar sa folositi lampi. Lampile de masa sunt perfecte atunci cand te machiezi, cele cu ecran translucid ofera caldura incaperii care serveste drept dressing, iar lampile de podea asigura o iluminare ampla, astfel incat sa te poti vedea complet atunci cand te imbraci.
8. Nu uita de oglinzi!
Un dressing nu ar fi un dressing fara o oglinda. Acesta din urma este fundamental, atat pentru decor, cat si pentru aprecierea imbracamintei si iluminarea incaperii.
Functioneaza mult mai bine daca instalati cate un punct de lumina pe fiecare parte. In functie de atmosfera pe care o cauti in dressingul tau, alege o oglinda inalta, curbata, rotunda sau patrata.
O oglinda este esentiala intr-un dressing. Totusi, daca nu este bine luminat, nici nu isi indeplineste functia.
Temperatura si distributia: doua elemente de baza pentru a-ti lumina dressingul
Luati in considerare aceste sugestii finale, care sunt la fel de importante:
- Alege lumini in acelasi ton: va fi armonie si nu vei avea un dressing prea rece sau prea cald.
- Joaca-te cu punctele de lumina. Pot fi incastrate, in inele, sau pot fi plafoniere sau spoturi. Daca exista un singur punct, luati in considerare o lampa suspendata cu becuri LED.
- Nu uitati de temperatura neutra. Numai asa vei fi sigur de culorile hainelor tale, atat acasa, cat si afara.
- Distanta dintre sursele de lumina si dressing este de baza. Cand nu calculezi bine, corpul face umbre.
- Distribuiti lumina si faceti acest lucru cu atentie la dressing. Totul depinde de dimensiunea si forma sa. Pot exista doar un punct sau mai multe, deoarece exista camere cu un spatiu central si altele cu dulapuri independente.
Importanta sfaturilor pentru a va ilumina dressingul
Este posibil ca cu ceva cunostinte si fara ajutor din exterior, sa reusesti sa iti luminezi dressingul. De fapt, alternativele pe care tocmai vi le-am prezentat nu necesita multa munca.
Cu toate acestea, sfatul nu este niciodata prea mult. Printre altele, cele ale magazinului de lampi unde vei gasi tot ce ai nevoie pentru a te apuca de treaba.
Designerii de interior au, de asemenea, cunostintele necesare pentru a sti ce este mai bine pentru dulapul tau. Asadar, daca nu vrei sa ai nici cea mai mica indoiala, nu ezita sa ceri ajutor.