Fie ca te pregatesti sa-ti cumperi prima casa, daca incepi sa te pregatesti pentru urmatoarea mutare sau pur si simplu fantezi cu casa de vis, te ajuta sa intelegi exact ce cauti. In timp ce verandele, tavanele inalte, podelele din lemn de esenta tare, ferestrele mari si garajele pentru doua masini pot parea detalii care nu sunt o idee obositoare, caracteristicile de design nu sunt singurul lucru in care trebuie sa fii bine versat.

Cunoscand diferenta dintre diferitele case stilurile va vor asigura ca cumparati mai inteligent. Pentru a va ajuta sa ganditi dincolo de elementele de baza si sa intelegeti mai bine diferenta dintre toate, de la bungalouri la revivaluri spaniole, am respectat un ghid pentru stilurile de arhitectura comune.

Mester american

Cunoscut si sub denumirea de arta si mestesuguri, acest stil arhitectural pune accentul pe bunurile construite manual in detrimentul productiei de masa. Caracteristicile cheie ale designului includ acoperisuri joase cu frontoane, cu surplome, care fac pridvoruri spatioase, grinzi expuse si materiale naturale. Interiorul casei, adesea aerisit si plin de lumina, are lucrari de lemn ample, cum ar fi rafturi incorporate, grinzi si scaune la fereastra.

Bungalou

Construite pentru prima data in California in anii 1890, aceste case au fost inspirate de casele mici si eficiente construite in India la mijlocul secolului al XIX-lea de catre britanici. Similar cu arhitectura mestesugareasca americana, bungalourile au acoperisuri cu surplome – deseori extinzandu-se pe toata fata casei – care creeaza verande acoperite spatioase. In interior, puteti gasi un plan de etaj deschis pe una sau doua etaje, cu tavane cu grinzi si dulapuri incorporate.

Cape Cod

Cunoscute si sub numele de casuta americana, casele din Cape Cod sunt renumite pentru acoperisurile lor abrupte si exteriorul cu sindrila (majoritatea in culoarea gri acoperita de intemperii). Fetele simple, neimpodobite prezinta de obicei o usa centrata cu doua ferestre pe fiecare parte, iar daca este o casa cu doua etaje, va puteti astepta la cinci ferestre sus. Multi considera ca acest design fermecator nascut in Massachusetts este stilul american prin excelenta.

Renastere coloniala

Design dreptunghiular, aceste case pot avea de la unul la doua etaje. La exterior veti gasi o usa de intrare impunatoare in centru, adesea inconjurata de coloane cu pilastri pentru un decor suplimentar. Ca si Cape Cod, ferestrele sunt amplasate simetric pe ambele parti ale usii. Aceste ferestre, insa, au cercevele traditionale cu mai multe geamuri si obloane clasice. Pe vremuri, aceste case erau vazute doar cu lambriuri albe din clapeta; in zilele noastre, designul este disponibil si in caramida.

Colonial olandez

Acest stil de arhitectura este renumit pentru acoperisul in forma de hambar (un acoperis cu doua paturi, care este plat deasupra si apoi are o cadere abrupta). Veti gasi adesea o mica fereastra de lucarna aproape de partea de sus integrata in design. Casele coloniale olandeze originale au fost construite din caramida sau piatra si au usi impartite in jumatate pentru a permite deschiderea jumatatii superioare.

Ferma

Aceste case simple si simple sunt cele mai cunoscute pentru verandele mari, acoperisurile cu doua versiuni si bucatariile mari. „Ferma clasica „Americana” este unul dintre cele mai vechi stiluri de casa din tara noastra; ferma exista de la inceputul anilor 1700”, spune Ashley Moore de la Moore House Interiors. „Ne place stilul fermei pentru simplitate, designul functional si confortul pe care il ofera.”

Renasterea greaca

Inspirat din Grecia antica, acest stil arhitectural are coloane, exterior alb si o multime de cornise. „Acoperisurile cladirilor renasterii grecesti sunt adesea cu frontoane si pot prezenta elemente decorative, cum ar fi cornise sau frize”, spune Jackie Mosher, co-fondatorul Dzinly. „Acest stil a devenit popular in Statele Unite la inceputul secolului al XIX-lea, una dintre cele mai faimoase semne din cap la aceasta este Casa Alba”.

Italiana

Inspirat liber de vilele din Italia, design-ul italian emana o stralucire complexa, prezentand paranteze si cornise ornamentate. Aceste case au acoperisuri plate sau joase. Interioarele, insa, au tavane inalte.

Modern de la mijlocul secolului

Acest stil arhitectural indragit cu acoperis plat prezinta adesea ferestre mari de sticla, planuri de etaj deschise si aerisite si linii curate. Se vede de obicei in casele cu un etaj si pe doua niveluri. „Unul dintre semnele distinctive ale designului modern de la mijlocul secolului este ferestrele sale expansive – de multe ori de la podea pana la tavan – care aduc lumina naturala si estompeaza liniile dintre interior si exterior”, spune Mosher. „Functionalitatea este un principiu de baza, astfel incat mobilierul si caracteristicile arhitecturale sunt de obicei create pentru a indeplini o functie, pastrand in acelasi timp o estetica atragatoare.”

Colonial spaniol

Imagineaza-ti casele vesele cu acoperis de tigla rosie din Miami si Hollywood Hills, iar capul tau este in locul potrivit. Aceste case sunt caracterizate de lucrari elaborate de tigla, alei arcuite, acoperisuri joase, un exterior din stuc si sunt adesea in forma de L, cu o curte in centru.

Tudor

Inspirate de arhitectura europeana medievala, casele Tudor (uneori numite cabane englezesti) sunt definite prin acoperisurile inclinate abrupte, fatada din caramida, ferestrele inalte si structura cu jumatate din cherestea (cadre de lemn expuse cu stuc sau zidarie umplute intre ele).

Renastere gotica

In timp ce arhitectura gotica este stilul asociat cu catedralele europene construite inainte de secolul al XVI-lea, Renasterea gotica este un stil mai eclectic care a venit in SUA la mijlocul secolului al XIX-lea. Stilul se caracterizeaza prin acoperisurile si frontoanele abrupte, ferestrele cu arc ascutit si tocurile usilor, sticla cu plumb si verandele din fata. Dar poate cel mai notabil element este lemnul decorativ complicat care impodobeste frontoanele si alte linii arhitecturale, facand acest stil popular atat printre maximalisti, cat si pentru pasionatii Victorianei.

Prerie

Originare la inceputul secolului al XX-lea, casele in stil de prerie sunt un stil arhitectural distinct, care este uneori confundat cu arhitectura moderna. „Unele caracteristici si caracteristici cheie sunt orientarea orizontala puternica, profilele lungi si joase, formele geometrice precum patrate sau dreptunghiulare, proiectiile in consola si terasele”, spune Mosher. „Materialele de constructie naturale, cum ar fi lemnul, caramida si piatra sunt utilizate in mod obisnuit pentru ca exteriorul caselor in stil Prairie sa se integreze cu mediul natural.”

Ferma

Stilul arhitectural fermei a aparut in Statele Unite la inceputul anilor 1900, atingand apogeul popularitatii la mijlocul anilor 1900, dupa al Doilea Razboi Mondial. „Caracteristicile sale foarte simple sunt un singur etaj, linia joasa a acoperisului, streasinii adanci si garajul atasat”, spune Mosher. Desi stilul original de ferma era de baza in design, casele in stil ferma s-au adaptat in caracteristici din ce in ce mai dramatice si ornamente exterioare. „Popularitatea sa de durata persista, deoarece planul de etaj deschis si confortul cu un singur etaj raman foarte cautate de multi”, spune Mosher.

Francez modern

O interpretare contemporana a stilurilor arhitecturale traditionale franceze, acest stil de casa imbina eleganta de clasa a arhitecturii franceze cu caracteristicile moderne. Stilurile moderne franceze au, de obicei, acoperisuri simetrice si un amestec de materiale (piatra, caramida, stuc si siding din lemn) pentru a crea un exterior texturat. „Ferestrele mari permit lumina naturala abundenta si conexiune cu exteriorul”, spune Mosher. „Usile mari glisante din sticla si planurile de etaj deschise estompeaza adesea granitele dintre spatiile interioare si cele exterioare, creand o conexiune perfecta intre interior si exterior.”

Renasterea Mediteraneeana

Vazut frecvent in California si Florida, acest stil de casa se inspira din regiunea mediteraneana, in special din zonele de coasta din sudul Europei. „Unele caracteristici sunt placarea cu stuc, deschiderile si ferestrele arcuite, acoperisurile din tigla de teracota, balcoanele si terasele cu feronerie ornamentata”, spune Mosher. „Aceste case au aproape intotdeauna simetrie si echilibru cu o intrare centrala”.

Provincial francez

Arhitectura provinciala franceza a inceput in Franta rurala in anii 1600 si a devenit populara in Statele Unite la mijlocul secolului al XX-lea. „Caracteristicile cheie includ: acoperisuri de ardezie cu inclinare abrupta, design simetric, exterior din caramida sau piatra si cosuri multiple, care ofera o senzatie de proprietate englezeasca”, spune Mosher. „Majoritatea caselor provinciale franceze sunt construite la scara mare, probabil ca nu veti gasi o casa de inceput in acest stil, ci mai degraba o proprietate spatioasa, luxoasa, care prezinta simbolul vietii rafinate si al maiestriei.”

Minimalist modern

„Less is more” este etosul acestui stil arhitectural. „Stiti ca va uitati la o casa moderna minimalista prin placarea exterioara necomplicata din material continuu simplu”, spune Mosher. „Placuta prezinta linii curate, drepte, textura neteda si nu contine elemente decorative sau ornamente excesive, creand un sentiment de ordine si simplitate.” In interior, veti gasi spatii curate, deschise si pline de lumina.

Regina Ana

Introdusa de arhitectii englezi, Queen Anne este un stil din epoca victoriana care a fost foarte popular intre 1880 si 1900. In cele din urma, stilul englezesc a evoluat intr-o versiune americana exuberanta. „Remarcat pentru sindrila cu modele, paranteze, decupaje ondulate, turnulete si verande si verande extinse de dormit, acest stil expresiv poate fi de obicei identificat printr-un acoperis abrupt, o fatada asimetrica si un ornament decorativ din lemn”, spune Mindy O’Connor, director. designer pentru Melinda Kelson O’Connor Architecture & Interiors.

Federal

Stilurile arhitecturale federale au dominat casele americane din 1780 pana in 1840, in timpul dezvoltarii sistemului federal american de guvernare. „Casele in stil federal sunt in mare parte subestimate, cu decoratiuni exterioare centrate de obicei pe intrare si adesea facute din caramida”, spune O’Connor. „O cutie simpla, dreptunghiulara sau patrata, cu un acoperis in covor, casa federala ar putea avea doua sau trei etaje inaltime si doua camere adancime, uneori cu aripi atasate”.