De la muntii inalti de nisip african la dunele de coasta incetosate, deserturile sub toate formele i-au fascinat pe oameni de secole. Frumusetea unui peisaj care se ondula si se schimba odata cu vantul, linistea care domneste suprem si miracolele pe care locuitorii sai trebuie sa le indeplineasca pentru a supravietui; sunt atat de multe motive pentru care deserturile captiveaza pe oricine. Este un teren in care viata este rara si existenta este o lupta nesfarsita, totusi frumusetea rezida in fiecare colt si aceste medii dure servesc ca o reamintire perfecta cat de pretioasa este viata.

Un desert este o zona sterila in care se produc putine precipitatii si, prin urmare, conditiile de viata sunt ostile vietii vegetale si animale. In ciuda acestor conditii complicate, deserturile sunt peisaje uimitoare pline de mister si frumusete care acopera aproape o treime din suprafata Pamantului. Vezi mai jos 18 cele mai celebre si frumoase deserturi din lume care te vor fascina imediat ce le vei vedea.

Deserturi din asia

Desertul Sahara

Probabil cel mai celebru desert din lume, Desertul Sahara este situat in Africa de Nord si are o suprafata de peste 9 200 000 km patrati. Este cel mai mare desert fierbinte din lume si acopera cea mai mare parte din Mauritania, Sahara de Vest, Algeria, Libia, Egipt, Sudan, Ciad, Niger si Mali. Fiecare zi si noapte petrecuta in desertul Sahara este uimitor de frumoasa. Peisajul este unic si totusi si clasic, cu dune de nisip enorme, fantani si oaze uscate.

Desertul Namib

Intinzandu-se de-a lungul coastelor atlantice ale Namibiei, Angola si Africa de Sud pe aproximativ 1.200 de mile, desertul Namib este cel mai vechi si unul dintre cele mai frumoase deserturi din lume. Namibul gazduieste un grup divers de specii de animale si plante, unele care nu exista nicaieri altundeva in lume. O excursie in acest desert este perfecta pentru pasionatii de istorie – Namibul contine o multime de dovezi ale oamenilor care au trait de-a lungul timpului, extinzandu-se inapoi in epoca timpurie a epocii de piatra.

Desertul Atacama

Situat in nordul intre doua lanturi muntoase (Anzi si Coasta Chiliana), Desertul Atacama este cel mai uscat desert din lume. Precipitatiile medii in Atacama sunt de aproximativ 1 mm pe an, cu unele locatii care nu au experimentat niciodata precipitatii. Cu peste 300 de zile de cer senin pe an, Atacama ofera o experienta incomparabila de observare a stelelor. Poti vedea mii de stele si chiar poti distinge Calea Lactee cu ochiul liber. Fapt distractiv: geografia unica a desertului Atacama il face o locatie perfecta de filmare. Filme precum Motorcycle Diaries (2004) si Spy Kids (2001) au fost filmate printre peisajele uluitoare.

Desertul Kalahari

Africa de Sud gazduieste marele desert Kalahari, care se intinde pe aproximativ 360.000 de mile patrate, acoperind aproape toata Botswana. Kalahari provine din cuvantul nativ ,,loc fara apa”. Aceasta definitie este totusi inselatoare! Desertul Kalahari primeste mai multe precipitatii decat un desert tipic, cu o medie anuala cuprinsa intre 5 si 10 inci de precipitatii. Desertul face parte din bazinul Kalahari de 970.000 de mile patrate, care include zone umede precum Delta raului Okavango.

Desertul Gobi

Desi este doar al cincilea desert ca marime din lume, Gobi este cea mai mare regiune arida. Desertul acopera parti din nordul si nord-vestul Chinei si sudul Mongoliei. Vizitatorii fac drumetii si calaresc camilele prin dunele de nisip emblematice, invata despre plantele si fauna salbatica din aceasta zona. Desertul Gobi este plin de istorie bogata, gazduind numeroase descoperiri de fosile, inclusiv primul ou fosilizat de dinozaur descoperit vreodata. A fost, de asemenea, casa marelui Imperiu Mongol, cel mai mare Imperiu contiguu din istorie, in timpul secolelor al III-lea si al XIV-lea.

Desertul Danakil

Un peisaj extraterestru de culoare lucida, cu bazine acide, saline si lacuri de lava, acest desert vulcanic din Etiopia este unul dintre cele mai fierbinti si mai dure locuri din lume. Si totusi, viata este inca prezenta aici – spectacolul rulotelor de camile care transporta blocuri de sare taiate din desert merita singur calatoria.

Desertul Alb

Turle de calcar alb stralucitor sculptate de-a lungul timpului ies in cer in Desertul Alb al Egiptului – este o expozitie naturala neobisnuita in aer liber; una in care vantul este artistul si pamantul este panza. Mergi in timpul rasaritului sau apusului pentru a vedea formatiunile stancoase neobisnuite, de alta lume, iluminate in portocaliu si galben magnific.

Desertul Dasht-e Kavir

In inima Iranului, o bucata de frumusete poate fi gasita in Dasht-e Kavir. Dunele intinse si inalte ale regiunii se unduiesc sub capriciile vantului si oazele care izvorasc din nisip apar ca niste paradisuri de pace pe pamant ostil fiind si inspiratie pentru filmul Dune. Daca te uiti suficient de aproape, comori ascunse sunt peste tot in jurul acestui desert sacru.

Deserturi reci

Desertul Pinnacles

Desertul Pinnacles sunt formatiuni de calcar din Parcul National Nambung, langa orasul Cervantes din Australia de Vest. Continand mii de stalpi de calcar degradati, unii dintre cei mai inalti ating o inaltime de pana la 3,5 m deasupra bazei de nisip galben. Uneori poti gasi si canguri aici! Cel mai bun moment pentru a vizita este lunile august pana in octombrie, deoarece zilele sunt blande, iar florile salbatice si salcamii incep sa infloreasca primavara, care este august pana in noiembrie in Australia.

Desertul Mojave

Desertul Mojave este situat in sud-estul Californiei si sudul Nevada, cu portiuni mai mici in Utah si Arizona si este considerat cel mai mic si cel mai uscat desert din Statele Unite. Desertul Mojave este un desert cu umbra de ploaie, definit de o combinatie de latitudine, altitudine, geologie si plante indicator, iar daca doresti sa vizitezi acest desert, cel mai bun moment este probabil toamna, cand temperaturile nu sunt prea calde. Chiar si asa, nu uita sa bei multa apa!

Desertul Thar

Desertul Thar, cunoscut si sub numele de Marele Desert Indian, este al 17-lea desert ca marime din lume si al 9-lea ca marime subtropical fierbinte. Cea mai mare parte a zonei desertice este acoperita de dune de nisip uriase, miscatoare, care primesc sedimente din campiile aluviale si de pe coasta. Acest desert gazduieste si multe specii de soparle si serpi.

Desertul Negev

Un desert din sudul Israelului, Negev gazduieste mai multe orase beduine, precum si kibutzim. Desertul constituie peste 55% din suprafata terestra a Israelului. De-a lungul veacurilor, aceasta regiune a fost colonizata de nomazi, Imperiul Bizantin, romani si multi altii. Se spune ca viata in Negev dateaza de aproape 7.000 de ani.

Desertul Antarctic

Cu o precipitatie anuala de aproximativ opt inci, Antarctica este clasificata drept un desert, poate cel mai putin ospitalier. Continentul nu are rezidenti permanenti. Cei care traiesc in Antarctica sunt gazduiti in statiile de cercetare care inconjoara continentul.

Desertul Sonoran

Desertul Sonoran se intinde pe zone din Arizona, California si Mexic (inclusiv Sonora, Baja California si Baja California Sur). Cactusul saguaro si cactusul cu teava de orga, ambele avand rezervatii federale numite dupa ele, sunt originare din acest desert stancos.

Deserturi calde

Desert pictat

Statele Unite ale Americii gazduiesc multe deserturi, inclusiv Desertul Pictat din Arizona. Este numit din cauza principalelor culori frumoase care se formeaza in mod natural in nisipurile desertului si a straturilor de desert care s-au format in roca. O mare parte din acest desert face parte din Parcul National Padurea Petrificata, unde calatoriile cu motorul sunt restrictionate, dar exista plimbari mai scurte si mai lungi pe care le puteti face aici pe traseele marcate.

Desertul Chihuahuan

Situat la granita cu SUA si Mexic, desertul Chihuahuan este grozav nu doar pentru ca impartaseste un nume cu rasa de caini draguti pe care Paris Hilton ii place in mod deosebit, ci si datorita geografiei sale frumoase. Aceasta include lanturile muntoase Sierra Madre, vaile raurilor formate de Rio Grande, Parcul National Big Bend din Texas, plus observarea arbustilor din desert si a altor flore si faune. Apropo, daca doresti sa vezi acea scena tipica americana de desert cu cactusi din belsug, mergi spre desertul Sonoran vecin – vei gasi Saguaro Cactus din belsug aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here