Putini stiu ca Sri Lanka este vechiul Ceylon, numele pe care l-a avut cand era o colonie britanica. Pe aceasta mica insula in forma de lacrima, din sudul Indiei, de doar 65.000 de kilometri patrati, mai mica decat provincia Formosa, douazeci si doua de milioane de oameni, majoritatea budisti, traiesc cu cinci mii de elefanti.
Prima curiozitate care il va surprinde pe calator este ca nu vei putea inchiria o masina, nu fara sofer . Este unul dintre multele obiceiuri ale mostenirii britanice. Chiar si localnicii inchiriaza o masina cu sofer pe orice distanta mai mare de 20 de kilometri. Si de aceea majoritatea hotelurilor au camere pentru ei. Avantajul este ca acesti soferi actioneaza si ca ghizi turistici si stiu ce sa faca daca unul sau mai multi elefanti blocheaza drumul. De obicei, ei poarta fructe in masina, in special pepene verde, iar in cazul in care se impacheteaza un elefant, ies din masina si aseaza fructele la cativa metri pentru a-l face sa fuga.
Pentru a intelege insula, cel mai bine este sa incepeti din Triunghiul Cultural, in nord, o regiune intre vechea capitala Anuradhapura, Polonnaruwa si Kandy , deoarece exista un set de comori arheologice cu peste 2000 de ani de istorie care spun despre sosirea din budism in tara. Insula gazduieste opt situri ale Patrimoniului Mondial, unul mai mult decat Egiptul, dar pe o cincisprezece din teritoriu.
Orasul sacru Anuradhapura poate fi explorat pe jos si cu bicicleta printre poteci inchise de vegetatie tropicala unde se afla ruine, temple si stupa ce dateaza din secolul al IV-lea i.Hr. C. , cand budismul a ajuns pe insula. Si-a mentinut apoi hegemonia timp de 14 secole.
Stupa-urile sunt un tip de arhitectura budista facuta pentru a contine relicve. Stupa alba Thuparama este din secolul al III-lea i.Hr. C., primul construit si Jetavanaramaya, inalt de 71 de metri, realizat din aproape 94 de milioane de caramizi, este una dintre cele mai mari din lume. Zece mii de calugari se adunau in jurul lui. La baza se vede piatra lustruita unde stateau sa mediteze. In apropiere se afla bazinele antice din Kuttam Pokuna , din secolul al V-lea d.Hr. C., ideal pentru picnic inainte de a continua.
Templul din Pestera Dambulla, cu fresce de arta budista Shutterstock Celebrul ceai Ceylon vine de pe dealurile din centrul insulei Mario Cherrutti
Aceasta regiune gazduieste, de asemenea, cel mai vechi copac plantat din lume, cu o inregistrare scrisa. Este un smochin din decembrie 236 i.Hr. C., care s-a nascut dintr-o taietura a unui alt smochin unde Siddartha Gautama, –Buddha– a realizat nirvana in India. Se afla in cadrul complexului arheologic si religios Maha Megha Vana Royal Park.
A doua surpriza cu care se va confrunta calatorul sunt hohotetele nocturne , lovituri cu doua bucati de lemn care lovesc vederile care petrec noaptea in mangrullos. Se intampla ca elefantilor le place sa faca raid in plantatiile de orez. Aceste animale sacre – oricine va rani cineva va fi inchis pe viata – se tem doar de un singur lucru: zgomotul. Acolo unde sunt plantatii de orez, vor fi mangrullos pentru a speria trompudos.
La cativa kilometri spre sud ajungeti la Sigiriya , un masiv masiv de stanca care se ridica in mijlocul junglei . Atrage multimi si este una dintre vizitele de neratat. Declarat Patrimoniu Mondial in 1982, in varful sau se afla ruinele unui complex de palat antic construit in timpul regatului Kasyapa in secolul al V-lea. Doua gheare de leu uriase pazeau scarile originale sculptate in piatra, inlocuite cu cele de fier atasate. stanca Kasyapa si-a construit palatul acolo, temandu-se ca fratele sau l-ar fi ucis. In drum spre varf, inca se pot vedea fresce cu femei cu pieptul gol care ofera fructe.
Printre vizitatorii din Sigiriya vezi multi calugari cu chelii si hainele portocalii care reusesc sa se abstraga de la toate si sa mediteze sub un smochin. Pe langa ruinele palatului si piscinele sale, privelistea junglei inchise este uluitoare.
Nu departe se afla Templul Pesterii Dambulla , de asemenea, un sit al Patrimoniului Mondial, care gazduieste 154 de statui ale lui Buddha si ale regilor , precum si fresce pictate in interiorul a 50 de pesteri. Au fost refugiul regelui care s-a retras din invazia indiana in secolul I i.Hr. C. In semn de recunostinta, a construit templul, statuile si aceste fresce care sunt considerate cele mai bune din arta budista.
La o suta de kilometri spre sud ajungem la Kandy , care concentreaza cea mai mare fervoare budista din moment ce aici se afla Templul Dintelui Buddha (Sri Dalada Maligawa), un grup de cladiri inconjurate de un zid, declarat de asemenea Patrimoniu Mondial in 1988. Povestea povesteste despre legenda ca printesa indiana Hemamala a ascuns un dinte de Buddha in parul ei cand a fugit in Sri Lanka in 328 i.Hr. C. In epoca britanica dintele a fost confiscat de englezi si returnat intr-o ceremonie solemna la declararea independentei in 1948. De atunci, a fost afisat de doua ori pe zi, timp de doar 15 minute, dimineata si dupa-amiaza.
Ca in toate templele si locurile sacre, trebuie sa intri descult. Relicvarul se afla la primul etaj, dar la parter, barbati cu pieptul gol in turbane si papuci canta la tobe in fata usilor argintii ale camerei, impodobite cu colti de elefant enorm . Cei care au vazut filmul Indiana Jones and the Temple of Doom vor vedea ca costumele si atmosfera sunt similare. Nu intamplator, o mare parte din film a fost filmata in Kandy.
Calugarii si inchinatorii se indreapta spre primul etaj purtand flori de crin, pumni de orez si alte ofrande. Acolo, in spatele unui gard de aur, puteti vedea racla de aur pe o masa de argint unde se afla dintele lui Buddha.
In drum spre dealurile Nuwara Eliya, in centrul insulei, sunt cateva fabrici de bijuterii. Sri Lanka pastreaza safire – originare din insula – rubine, turmaline, topaze, ametiste si pietre lunare curcubeu in maruntaiele sale.
Spre deosebire de Kandy cald si umed, dealurile de 2.500 de metri din Nuwara Eliya sunt incetosate si racoroase. Englezii s-au indragostit de aceasta regiune si au decis sa planteze ceai: 2000 de hectare din soiul Ceylon . Vechile fabrici din anii 1930 au fost transformate in hoteluri, iar oaspetii culeg ceaiul imbracat in stil indian – sari pentru femei, sarong (un tip de sarong pana la podea) pentru barbati – cu cosuri pe spate tinute de o curea peste frunte. Dupa incercarea de recoltare, veti vedea procesul de uscare, diferentele de calitate pe care le veti gusta la hotel.
Merita sa luati trenul de la Nuwara Eliya la Ella si sa vedeti pe parcurs dealurile padurilor si plantatiilor de ceai, uneori acoperite de ceata si curcubee. Si apoi continua cu masina spre plajele din sud, iar daca coincide cu luna plina, cu atat mai bine. In Sri Lanka nu este un simplu accident astronomic, ci festivalul Vesak Poya in care oamenii isi decoreaza usa casei cu felinare de hartie, flori mari de lotus – cea preferata de Buddha – si ofera mancare si bautura vizitatorilor. . Toata lumea merge din casa in casa degustand si oferind gustari.
Inainte de a ajunge la plaja, Parcul National Yala este locul unde puteti spiona bivoli, leoparzi, zeci de pasari tropicale si alti elefanti. Galle este un sat de pescari fermecator, cu un vechi fort si un far construit de portughezi in 1400, cu restaurante, inghetate si magazine pentru a cumpara obiecte de artizanat. A fost odata un port cheie in comertul cu condimente, in special scortisoara, originar din Sri Lanka. Cele mai frumoase plaje sunt in Mirissa, la cinci minute de Galle. Pe drum este posibil sa-i vezi pe pescari cu tehnica lor particulara de pescuit: ei infig in mare un stalp lung cu un scaun deasupra si stau cu turbanele si lansetele lor. Uneori sunt douazeci de ei care creeaza o imagine pe cat de ciudata, pe atat de de neuitat.
Intorcandu-se la Colombo de-a lungul singurei autostrazi din tara, zidurile care o protejau de elefanti prezinta ici si colo gropi si gauri ca urmare a atacurilor lor cu capul.
Ultima oprire inainte de a intra in capitala este la o gradina de mirodenii si ierburi care explica inca o data relatia respectuoasa a srilankezilor cu mediul inconjurator. Turul se incheie intr-un magazin de produse medicinale si cosmetice si in restaurantul unde se servesc preparatul national – si aproape singurul –, orez alb cu o combinatie variata de carne curry si mancaruri din legume.
Ajuns in capitala, soferul a schimbat duba cu tuk tuk- ul pentru a merge la cumparaturi. In Sri Lanka toata lumea stie sa coasa, motiv pentru care magazinele de tesaturi marginesc la nesfarsit bulevardul principal: rafturi cu bumbac, lenjerie, matasuri naturale, tafta, santuri pure de toate culorile la preturi reduse.
Fara distantele si suprapopularea Indiei si cu plaje care nu au nimic de invidiat pe Maldive – care sunt la o jumatate de ora distanta de zbor – Sri Lanka se contureaza ca urmatoarea mare destinatie printre exotici.