Romania este o tara plina de istorie bine pastrata. Cultura, reperele emblematice si peisajele frumoase o fac o destinatie de calatorie fantastica. Iata cele mai frumoase destinatii pentru a merge. O tara puternica, dar misterioasa, care este plina de contraste cu orasele si satele din vest vibrante care par blocate intr-o deformare a timpului minunat de nostalgica. Dacia stapaneste aici drumul si padurile primitive dense ofera adapost lupilor si ursilor, din muntii Carpati.

De la orase si sate medievale la peisaje naturale uluitoare pana la cele mai unice repere istorice, Romania este plina de surprize! Istoria este ceva de care cu siguranta Romania nu este lipsita. Castele medievale sunt peste tot in tara – in special in Sighisoara, care este plina de cladiri istorice si cartiere vechi pietruite de epoca gotica. Continua sa citesti pentru a afla care sunt cele mai frumoase destinatii turistice Romania.

Destinatii turistice Romania munte

Parcul National Buila-Vanturarita

Buila-Vanturita este cel mai mic parc national din Romania, se intinde pe o suprafata de 4.186 ha si este situat in judetul Valcea. In ciuda dimensiunilor sale, zona este plina de peste 250 km de piste montane, mai multe chei, gropi, doline si peste 100 de pesteri, toate acestea fac din aceasta o zona foarte dificil de explorat. Parcul gazduieste unele dintre cele mai bune pesteri din Romania, cum ar fi Pestera Liliecilor si Pestera Ursilor, iar traseele sale de alpinism sunt unele dintre cele mai dificile din Europa. Datorita terenului accidentat, intreaga zona a pastrat multe elemente din patrimoniul natural, precum habitate naturale, paduri virgine si o mare varietate de specii de plante si animale pe cale de disparitie.

Masivul Ceahlau

Daca te indrepti la 60 km vest de Targu Neamt, vei gasi unul dintre cei mai frumosi munti din Moldova, Muntele Ceahlau. In antichitate, dacii credeau ca divinitatea lor suprema, Zalmoxis, locuia in varful masivului Ceahlau si ca a transformat-o pe fiica regelui Decebal in varful Dochia. Varful Oclasul Mare (1907) si Varful Toaca (1904) sunt cele mai inalte varfuri ale masivului Ceahlau. Suprafata muntelui este acoperita de fag, brad si molid, dar pinii pitici si ienupari pot fi intalniti si la o altitudine de peste 1700 m. In ceea ce priveste fauna, fauna salbatica de aici este infloritoare cu ursi, rasi, capre, cocosi de munte, mistreti si maiestuosul cerb din Carpati.

Bicaz-Hasmas

Parcul National Bicaz-Hasmas are o suprafata de 6.575 ha. care gazduieste numeroase rezervatii naturale, precum Cheile Bicazului, Lacul Rosu, Masivul Hasmasul Mare si multe altele. Bicaz-Hasmas este cunoscut pe scara larga pentru siturile sale paleontologice din zonele mezozoic, cretacic, jurasic si triasic, dar este si o zona importanta in care geologia si geomorfologia pot fi studiate. Cheile Bicazului sunt cele mai spectaculoase chei din Carpatii Romaniei si au fost create incet de-a lungul a mii de ani de raul Bicaz care si-a croit drum prin stanca tare de munte.

Parcul National Cozia

Cozia are o suprafata totala de 17.100 ha si este situata in partea central-sud a Carpatilor Meridionali. Parcul national are o mare diversitate geografica si geomorfologica care a creat locuri perfecte pentru numeroase habitate atat pentru flora, cat si pentru fauna. In Cozia exista 6 specii protejate de mamifere, 2 de amfibieni, 3 de pesti si 7 de nevertebrate, precum si 4 specii de plante si alte cateva raritati florale. Flora parcului Cozia este foarte diversa, gazduind aproximativ 930 de specii de plante si flori, dintre care unele fiind protejate prin lege.

Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei este unul dintre cele mai importante parcuri din Romania, datorita geologiei si geomorfologiei muntilor, dar si datorita numeroaselor specii de flora si fauna, precum si relicve glaciare. Este inclusa in programul UNESCO Omul si Biosfera si se intinde pe o suprafata de 46.399 ha. Zona este plina de repere si exista mai multe rute pe care le poti parcurge pentru a explora zona. Din pacate, deoarece zona este atat de mare, nu le poti explora pe toate intr-o singura zi, dar poti profita la maximum de calatoria. Pentru majoritatea traseelor poti lua telescaunul de la Borsa, care iti va oferi o priveliste extraordinara asupra platoului, iar apoi poti vizita Lacul Iezer, Lacul Stiol sau Cascada Cailor.

Retezat

Cu peste 50 de lacuri glaciare, mii de specii de plante si sute de specii de pasari, Parcul National Retezat este de departe cel mai bun loc pentru a scapa de stresul si de rutina vietii de zi cu zi. Pe langa lacurile glaciare, parcul este dominat de frumoase cascade, canioane si varfuri muntoase care depasesc cu usurinta 2000 m, dar care este usor accesibil, precum Retezat (2482 m), Papusa (2508 m) sau Peleaga (2509 m). Zona este vizitata de aproape 18.000 de turisti in fiecare an, iar administratia locala a creat mai multe trasee, dintre care unele sunt de dificultate mica si sunt chiar prietenoase cu copiii. Cele mai multe dintre ele au o durata de la 2 pana la 4 ore si poti descoperi peisajele naturale, precum si flora si fauna fara a depune prea mult efort. La fel ca si Parcul National Rodnei, Retezatul este inclus in programul UNESCO Omul si Biosfera.

Top destinatii turistice Romania

Delta Dunarii

Majoritatea Deltei Dunarii, a doua cea mai mare delta fluviala din Europa, se afla in Romania. Initial parte a Marii Negre, Delta Dunarii este un loc bun pentru a observa natura. Acesta gazduieste multe specii unice de plante si animale in Europa si contine 23 de ecosisteme diferite, inclusiv unele dintre cele mai mari zone umede din lume. Vizitatorii anteriori se bucura de apusurile spectaculoase si recomanda cu caldura sa faci o plimbare lenta cu barca pe rau.

Cluj-Napoca

Adapostul celei mai mari universitati din tara, Cluj-Napoca este considerata capitala neoficiala a regiunii istorice a Transilvaniei. Orasul, care este anterior colonizarea romana, este unul dintre centrele artistice si culturale ale Romaniei. Adapostul unei mari populatii maghiare, Cluj-Napoca are o statuie in cinstea unui rege maghiar. Construita in secolul al XIV-lea, Biserica gotica Sf. Mihail are cel mai inalt turn al bisericii din tara. Muzeul National de Arta, gazduit intr-un fost palat, are o mare colectie de lucrari ale artistilor romani.

Timisoara

Situata in vestul Romaniei, Timisoara este unul dintre cele mai mari orase ale tarii, datand de la inceputul secolului al XIII-lea. Odinioara parte a Imperiului Otoman, a fost primul oras european care a avut lampi electrice stradale. Orasul si-a revenit dupa ce a suferit pagube puternice de bombardamente din ambele parti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Spre deosebire de multe catedrale europene, Catedrala Ortodoxa din Timisoara a fost construita abia in secolul al XX-lea, insa cea centrala, remarcabila prin cele 11 turnuri, adaposteste multe obiecte religioase istorice, precum si picturi de icoane de epoca.

Bucuresti

Bucurestiul este un oras care imbina vechiul cu noul. Vizitatorii ar putea intalni o cladire veche de secole, o cladire moderna inalta si o cladire in stil comunist, toate in acelasi bloc. Aceasta capitala europeana in curs de modernizare se mandreste cu cea mai mare cladire a Parlamentului din lume, cu 3.100 de camere si 12 etaje. Tururi ale acestei cladiri impresionante, construita in 1984, sunt oferite frecvent pe tot parcursul zilei. De asemenea, nu trebuie ratat in Bucuresti si centrul vechi al orasului, cu stradutele sale inguste pietruite si cladirile vechi, inclusiv bisericile medievale.

Sinaia

Sinaia este un oras statiune montana care a crescut in jurul unei manastiri care a fost numita pentru Muntele Sinai. Manastirea, care contine o copie a primei Biblii tiparite in Romania, este un site popular astazi printre turisti, carora le place drumetiile vara si schiurile alpine destul de grozave iarna. Regele Carol I si-a construit casa de vara, cunoscuta sub numele de Castelul Peles, in apropiere de aici; este, de asemenea, o atractie turistica populara. Orasul este remarcat pentru ca are flori frumoase, dar vizitatorii care le culeg pot fi amendati, deoarece acest lucru nu este permis.

Brasov

Situat in centrul Romaniei, Brasovul se mandreste cu totul, de la viata dinamica a orasului modern pana la farmecul lumii vechi si peisaje fascinante. Inconjurat de Muntii Carpati, orasul este considerat o statiune montana, cu facilitati de schi si patinaj. O vedere de top este Biserica Neagra, o catedrala gotica numita asa pentru ca fumul de la un incendiu urias din secolul al XVII-lea a innegrit pietrele. De asemenea, vizitatorii ar putea dori sa faca o plimbare pe strada Rope, care este cea mai ingusta strada din tara.

Sighisoara

Situata si in Transilvania, Sighisoara este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Romania datorita frumosului sau oras cu ziduri conservate. In timpul secolului al XII-lea, mestesugarii si comerciantii germani. Sasii transilvaneni, au fost invitati aici de regele Ungariei sa se stabileasca si sa apere frontiera. Ei au infiintat aici un oras comercial infloritor si cetatea pe care vizitatorii le vad astazi. Mai tarziu a fost extinsa si marita in secolul al XIV-lea. In fiecare iulie, in vechea cetate are loc un Festival Medieval. Reperul orasului este Turnul cu Ceas, un turn inalt de 64 de metri (210 picioare) construit in 1556.

Destinatii turistice Romania vara

Mamaia

Situata la Marea Neagra, Mamaia este cea mai populara statiune de litoral din Romania. Mamaia este insa mica, situata pe o fasie de pamant care are aproximativ 8 km (5 mile) lungime. Are plaje grozave cu nisip alb, tocmai facute pentru a se bucura de soare sau pentru a urmari oamenii. Mamaia are un parc acvatic, dar activitatile sunt limitate pentru copiii mici. Adultii, totusi, s-ar putea bucura de cateva lectii la academia de wind-surfing.

Cramele

Cand te gandesti la tarile vinicole, probabil ca Romania nu este prima tara care iti vine in minte. Cu toate acestea, Romania este de fapt unul dintre cei mai mari producatori de vin din lume. Dintre tarile europene, este al cincilea cel mai mare producator, dupa Italia, Franta, Spania si Germania. Romania are unele dintre soiurile proprii de struguri, dar cultiva si unele dintre cele mai populare soiuri, precum Sauvignon, Muscat, Merlot si Pinot Noir. Traditiile viticole din Romania dateaza de peste 6.000 de ani in urma. Romania cultiva multe soiuri internationale de struguri, alaturi de soiuri unice in tara. Cu atat de multe optiuni cand vine vorba de vinuri romanesti, exista si tone de crame pe care le poti vizita. Romania este de fapt o tara grozava pentru cei interesati de turismul vitivinicol, deoarece Romania este in general mult mai ieftin de vizitat decat celelalte tari producatoare de vin din Europa.

Autostrada Transfagarasan

Acesta este considerat de unii ,,cel mai bun drum de conducere din lume”. Este destul loc de vazut: drumul este complet cu tuneluri, poduri si viaducte (care este similar cu apeductele daca esti familiarizat cu acestea). Drumul se inchide totusi la sfarsitul lunii octombrie, asa ca asigura-te ca planuiesti sa mergi inainte de a se inchide. Acest drum intortocheat este absolut frumos, asa ca asigura-te ca-ti aduci camera!

Constanta

Trecand la una dintre principalele atractii ale Romaniei vara, Constanta este cea mai buna alegere daca ti-ar placea o excursie la malul marii, dar preferi totusi linistea orasului decat zgomotul unei statiuni pe mare. Unul dintre cele mai mari orase ale Romaniei, Constanta poate fi si o alternativa buna la preturi mai ieftine la cazare decat cele cu vedere la mare, mai ales daca alegi sa nu stai in centru.

Hunedoara

Intregul judet Hunedoara este o destinatie turistica uimitoare pe timpul verii si va garantez ca nu te vei plictisi. Mergi la Hunedoara pentru a vedea castelul si zonele din jurul lui. Si asigura-te ca nu sari peste complexul de agrement Corvina, un complex modern de piscine si zone verzi unde te poti racori in mai multe piscine si jacuzzi-uri.

Costinesti

Aceasta este cunoscuta si sub numele de ,,statiunea tineretului”. Costinesti este principala destinatie pentru cuplurile tinere, grupurile de studenti si oamenii care cauta distractie toata ziua si toata noaptea. Zona este vie la orice ora in timpul verii, 24/7. Cea mai buna parte? Deoarece este cel mai mult vizitat de cei foarte tineri, este si unul dintre cele mai ieftine locuri de pe litoralul romanesc.

Saturn

Daca vrei sa mergi la mare sa te relaxezi, sa asculti valurile, sa culegi scoici si sa te bucuri de briza, Saturn este locul de vizitat! Unele dintre cele mai curate plaje sunt situate aici, iar statiunea este in general tacuta si relaxanta. Familiile si cuplurile aleg aceasta destinatie pentru atmosfera linistita si atmosfera romantica a locului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here