Sa te bucuri de o gradina frumoasa si confortabila acasa este posibil fara a cheltui prea mult. Exista o mare varietate de idei pentru a decora o gradina sau o terasa cu bani putini. A avea un buget limitat nu mai este o scuza. Este nevoie doar de creativitate, timp si dorinta pentru a face aceste spatii din casa mai confortabile. Si cel mai bine, majoritatea lucrurilor pe care le sugeram in acest articol pot fi facute singur, fara a fi nevoie sa angajezi un profesionist.

Importanta unei gradini

In cele mai vechi timpuri, casele aveau diferite locuri in care sa te bucuri de ele: sali de sedinte, sali de joaca, gradini interioare si exterioare, terase, bucatarii, sali de mese etc. Nu era deloc nevoie sa iesi sa te relaxezi.

Desi astazi metri patrati ai caselor s-au redus din cauza costurilor, exista totusi cei care au un mic spatiu exterior. Bine intretinute, aceste locuri pot fi folosite, devenind locuri de relaxare si odihna , bucurandu-se de beneficiile contactului cu natura.

Potrivit cercetarilor, terapia de contact cu natura ofera diverse beneficii:

  • Imbunatateste starea de spirit.
  • Reduce nivelul de stres.
  • Intareste sistemul imunitar.
  • Ajuta in gestionarea tulburarilor de somn.
  • Imbunatateste functia cardiaca si pulmonara.
  • Scade tensiunea arteriala la pacientii hipertensivi.

Lucrul in gradini ajuta persoanele in varsta sa ramana active . In studiile stiintifice, gradinaritul a fost chiar legat de rate mai scazute de osteoporoza.

24 de idei pentru a decora o gradina sau o terasa cu bani putini

Este posibil sa beneficiati de un exterior confortabil, confortabil si frumos. Si treaba poate fi mai usoara decat crezi.

Puteti obtine rezultate spectaculoase dand acestor spatii o nota personala. Descopera mai jos cele mai bune idei pentru a amenaja o gradina sau o terasa cu bani putini.

1. Pietre si stanci

Atat in jardiniere cat si pe poteci se pot aseza pietre si pietre. Ele servesc, de asemenea, la delimitarea spatiului dintre diferite plante.

Bucurati-va de diferitele culori: rosu, alb, tonuri inchise. Combinati-le in functie de dimensiune. Pietrele mici, de exemplu, se descurca mai bine in ghivece.

2. Busteni, lemn si rumegus

Exista si alte elemente naturale care pot fi folosite pentru a va decora gradina intr-un mod simplu si economic. De exemplu, puteti lua un bustean vechi, puteti taia interiorul acestuia si il puteti umple cu pamant , folosindu-l ca jardinier.

Pe aceste trunchiuri puteti pune si ghivece. O alta optiune este sa adaugati aschii de lemn la baza unui copac sau intr-un ghiveci. Daca le colorati putin, vor fi mai izbitoare.

3. Niveluri diferite

Asezati plantele la diferite niveluri. Unele la nivelul solului, altele in jardiniere, unele ghivece pe trepte sau pe suporturi. Se va crea o senzatie mai colorata, cu o gradina mai putin plata .

Iar daca in terasa sunt pante sau pari, sau daca o faci singur, poti semana sub forma de terase, care te vor ajuta sa folosesti mai bine apa pentru a uda plantele.

4. Inaltimi diferite

Veti obtine acelasi efect daca plantati plante de inaltimi diferite, ceea ce va crea chiar impresia ca spatiul este mai mare sau mai adanc . In aceasta directie, plasati o banda sau malamadre; apoi unul cu flori mici, ca petunia; iar in spate, un arbust, precum dafinul sau plumbago.

5. Ghivece suspendate

Punerea ghivecelor suspendate este o alta idee pentru a decora o gradina sau o terasa cu bani putini. Nu numai ca este o alternativa economica, dar va permite sa profitati la maximum de spatiu ; chiar si pe un hol functioneaza. Plantele ideale pentru aceasta sunt ferigile.

Ghivecele suspendate profita de spatiul limitat si stralucesc cu plantele care tind sa cada.

6. Oale cu volum

Dimpotriva, daca aveti mult spatiu, dar buget mic, puteti planta in ghivece mari in forma de butoi . Ce plante sa folositi in acest caz? Va sugeram bougainvillea sau trinitaria. Florile sale spectaculoase (albe, fuchsia, liliac, galbene sau portocalii) decoreaza ca putine altele.

7. Baza copacului

Daca aveti un copac sau un arbust relativ mare in gradina dvs., puteti crea o mini-gradina pe radacini . Adaugati putin pamant, ca un mic munte, si plantati in jurul lui.

Desigur, trebuie sa fie plante de umbra.

8. Copaci impodobiti

Nu doar pomii de Craciun sunt impodobiti. Le poti decora si pe cele din gradina ta , le poti adauga o nota speciala, prin plasarea de ghirlande sau o casuta pentru pasari . Si daca mai ai putin de investit, fa un mic cerc pentru a te aseza si a te bucura de umbra si racoare.

9. Iedera

Iedera care acopera un perete din spate creeaza un efect decorativ foarte atractiv si relaxant . Dar trebuie sa ai rabdare cu asta. Iedera creste intre 10 si 20 de centimetri pe an.

10. Alte plante cataratoare

Exista si alte specii cataratoare, precum malanga sau pothos. Acesta prefera cuferele.

Prin urmare, il puteti planta la poalele unui copac. Este un spectacol frumos. Si cel mai bun: este o idee grozava sa-ti decorezi gradina sau terasa cu bani putini.

11. Jardiniere de depozitare

O alternativa buna sunt jardinierele din lemn pentru paleti; acestea sunt bazele folosite pentru depozitarea sarcinilor grele. Sunt ieftine, usor de lucrat si foarte versatile .

De exemplu, puteti construi o jardiniera pentru baza copacilor, puteti face jardiniere dreptunghiulare pentru legume si chiar jardiniere verticale pentru ghivece mici.

12. Garduri si palisade

O alta optiune cu paleti sunt gardurile mici. Acest lucru este foarte util daca aveti un caine , deoarece il impiedica sa dezgroape plante. Puteti picta gardurile cu diferite culori, de la alb sau verde pana la portocaliu stralucitor.

13. Trasee

Caile servesc atat la circulatie, evitand calcarea pe plante, cat si la separarea spatiilor . Printre optiunile de material pentru aceasta aveti placi, pietris, borduri, nisip, lut.

De asemenea, puteti plasa plante de-a lungul acestuia, cum ar fi banda mentionata mai sus. Si cu cat potecile sunt mai intortocheate, cu atat vor aparea mai naturale: ca o poteca in padure!

14. Separarea prin culori

Creati diferite zone in gradina plantand plante dupa culoare . O poti face si cu flori sau cu ghivece. Dar nu trebuie sa cumparati altele noi: schimbati culoarea folosind vopsea cu creta.

15. Gradina desertului

Daca locuiti intr-o zona calda sau va plac suculentele, faceti o gradina in desert. Exista multe soiuri din care puteti alege, precum si modalitati de a le combina.

Daca doriti, lasati spatiu in terasa pentru cactusi . Dar amintiti-va: unele specii trebuie sa beneficieze de suficienta lumina solara, iar altele mai putin.

Stancile se combina cu cactusi si creeaza un stil desert.

16. Gradina Zen

Daca va plac tendintele minimaliste sau budismul, o gradina Zen va poate interesa. Este nevoie doar de pietris sau nisip si pietre . Nu este nevoie de udare; desi trebuie sa-l pastrezi curat.

17. Zona de odihna

Deoarece gradina nu este doar pentru plante, ci si pentru placerea ta, nu uitati sa lasati o zona de relaxare. Instalati un taburet mic sau, mai bine, un hamac sau un leagan.

18. Podele rustice

In zonele gradinii rezervate intalnirilor cu familia sau prietenii, podeaua poate fi din ciment, piatra cu mortar sau bucati de ceramica sau marmura . Cu cat aspectul este mai rustic, cu atat va merge mai bine cu aspectul natural. Si lucrarile de constructie vor fi, de asemenea, mai ieftine.

19. Acoperisuri din stuf

La fel, in aceasta zona  puteti adauga un mic acoperis, atat pentru orele de soare stralucitor, cat si pentru zilele ploioase . Este indicat sa folositi materiale precum stuf, deoarece acestea sunt mai ieftine si mai naturale.

20. Perete rustic

Un perete de fundal rustic, intr-un colt, folosind lemn sau confectionand friza cu lut natural, creeaza un aer de cabana in padure sau pestera in munti . Aceasta este o alta idee de amenajare a unei gradini sau a unei terase in care vei investi doar putini bani.

21. Salvati mobila

Desigur, incercati sa integrati o camera mica de gradina pentru a va bucura de micul dejun sau de o gustare. Acest mobilier este realizat si cu paleti din lemn sau chiar cu cauciucuri . In acest sens, exista multe idei bune, atractive si ieftine.

Lemnul pentru paleti este folosit pentru a crea diviziuni si sectoare diferentiate in gradina.

22. Covor de stuf

Pe langa mobilier, asezati servetele pe podea. Cele realizate din stuf si alte materiale naturale sunt cele mai recomandate , atat datorita costului lor, cat si pentru ca se potrivesc mai bine cu un decor rustic sau rustic.

23. Iluminat de baza

Pentru a va bucura de gradina noaptea, putina iluminare este esentiala. Doar putin, pentru ca asa este mai primitor si mai natural.

Instaleaza puncte de lumina in jardiniere si, daca sunt becuri solare reincarcabile, mult mai bine. Economisiti energie electrica si costuri de cablare.

24. Reutilizati si castigati

Diverse obiecte vechi pe care nu le mai folosesti pot avea o a doua viata in gradina , dand o nota vintage : o scara, o bicicleta sau chiar o roaba pentru a pune ghivece. Un ulcior de lut poate fi un obiect decorativ si chiar cizme pe care nu le mai folosesti.

Profita de idei pentru a-ti decora gradina

Exista multe idei grozave pentru a decora o gradina sau o terasa cu bani putini. Ele te ajuta cu aspectul estetic, profitand in acelasi timp la maximum de spatiul pe care il ai.

Pentru a pune in practica aceste alternative pe care vi le-am propus, puteti face singuri cea mai mare parte a muncii . Care este, de asemenea, un factor de luat in considerare atunci cand reduceti costurile. Mai mult, ceea ce se face cu propriile eforturi, in general, produce o satisfactie mai mare.

Si, desigur, este o garantie mai mare ca totul va fi asa cum iti doresti . Pentru ca, asa cum am spus la inceput, intentia este de a face o gradina pentru a va bucura de aer liber si, in acelasi timp, de placerea de a fi acasa.