In secolele XV-XVIII, manastirile din Tara Romaneasca si Moldova au fost in general ridicate, finantate si intretinute de principii domnitori luminati, inalti demnitari sau inalti clerici. Manastirile au devenit principalii promotori ai artei si culturii, cu savanti, scoli, centre de formare, biblioteci si tipografii atasate.

Dezvoltarea lor s-a datorat si bunurilor de valoare si vastelor mosii, paduri, vii, lacuri etc. pe care le detineau, care au fost donate de ctitorii lor princiari, proprietari de pamant sau de credinciosi instariti. Manastirile din Romania, in special din Moldova si Tara Romaneasca, au fost cele mai pretuite si, probabil, sunt cele mai bine conservate situri culturale din tara. S-ar putea sa se intrebe pe drept de ce. O privire asupra monahismului, a radacinilor sale si a conotatiilor culturale pot oferi, intr-o anumita masura, raspunsuri la intrebare. Citeste in continuare si vezi care sunt cele mai frumoase manastiri din Romania.

Manastiri Moldova

Manastirea Bistrita

Manastirea Bistrita este o manastire ortodoxa romaneasca situata la 8 km vest de Piatra Neamt. A fost dedicata in 1402 de catre voievodul roman Alexandru cel Bun ale carui ramasite sunt ingropate aici. Manastirea este inconjurata de ziduri de piatra inalte de 4 metri construite in timpul domniei lui Petru Rares (1541-1546), cele originale fiind distruse in 1538 de armata lui Suleiman Magnificul. Tot din aceeasi perioada dateaza si un paraclis situat la nord de manastire. Biserica este valoroasa din punct de vedere istoric si arheologic. Prezinta trasaturi ale arhitecturii bizantine, are multe ornamente frumoase, usa de la intrare din secolul al XV-lea fiind o lucrare de maiestrie fina. Clopotnita a fost ridicata in 1498 de catre Stefan cel Mare. Un obiect remarcabil pastrat aici este icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana, data in dar manastirii de catre Manuel al II-lea Paleolog, imparatul Constantinopolului. Manastirea a fost un important centru cultural pentru caligrafi, miniaturisti si cronicari. Muzeul manastirii gazduieste o importanta colectie de arta medievala.

Manastirea Voronet

Cunoscuta sub numele de Capela Sixtina a Estului, Voronet are o nuanta unica de albastru cunoscuta sub numele de ,,Albastru Voronet”. A fost construita in 1488 de domnitorul Moldovei de atunci, Stefan cel Mare (Stefan cel Mare) intr-un timp record: mai putin de patru luni! Cu toate acestea, este uluitoare si cu siguranta cea mai cunoscuta manastire romaneasca. Situata la 36 de kilometri de Suceava, aceasta este manastirea pe care trebuie sa o vizitezi daca trebuie doar sa alegi una, in principal datorita nuantei unice de albastru si a artei frumoase.

Manastirea Sucevita

Vom ramane deocamdata in zona, cu o manastire care are o legenda draguta in ceea ce priveste construirea ei: se spune ca, pentru a-i fi iertate pacatele, o femeie a adus, pe o perioada de 30 de ani, toata piatra necesara sa-l construiasca. Acum asta este dedicare – precum si un timp de asteptare foarte lung! Construita de fapt in anul 1582 de doua familii de nobili din Moldova, aceasta creatie gotic – este un deliciu pentru ochi. Pe atunci, lucrurile nu erau atat de simple pe cat sunt astazi si multe dintre aceste manastiri au fost create pentru a servi unui dublu scop si pentru a proteja cei slabi (sau doar nobilimea) daca era nevoie.

Manastirea Putna

Numita ,,Ierusalimul neamului romanesc” de catre poetul roman Mihai Eminescu, Putna a fost construita intre 1466 si 1469 si este locul de odihna al marelui domnitor Stefan cel Mare (Stefan cel Mare). Este, de asemenea, casa unui muzeu religios impresionant, cu manuscrise si obiecte unice din epoca medievala. Poate fi gasit ascuns intre muntii Carpati, aproape de granita tarii cu Ucraina, la aproximativ 70 de kilometri de Suceava sau la aproximativ 33 de kilometri de Radauti.

Manastiri Bucovina

Manastirea Humor

Manastirea Humor este situata in orasul Gura Humorului si are hramul Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Gheorghe. A fost construita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog si sotia sa Anastasia, cu ajutorul domnitorului moldovean Petru Rares pe locul unei biserici din secolul al XIV-lea, ridicata de Alexandru cel Bun. Biserica nu este prima care a preluat pictura exterioara moldoveneasca, dar a fost bine pastrata, pictura reprezentativa fiind una a asediului Constantinopolului, menita sa pastreze vechea credinta ortodoxa. Pentru picturile interioare, cel mai reprezentativ este tabloul votiv al familiei lui Petru Rares. Este prima biserica care are pridvor deschis, iar deasupra mormantului se afla o camera secreta, unde se ascundeau comorile manastirii in timpul invaziilor otomane.

Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita, situata in Vatra Moldovitei, are hramul Buna Vestire si a fost ridicata in anul 1410 de catre Alexandru cel Bun, pe locul unei biserici mai vechi. Petru Rares a reconstruit biserica din piatra. Toma de Suceava a realizat picturi murale exterioare in 1537 si s-au pastrat bine, cu exceptia nordului, care a fost degradat din cauza climei. Frescele prezinta scene din lupta moldovenilor ortodocsi impotriva otomanilor. In 1975, manastirea a fost distinsa cu trofeul Pomme d’Or de la FIJET pentru picturile sale unice.

Manastirea Probota

Manastirea Probota are hramul Sf. Nicolae si a fost construita de Petru Rares in 1530. Picturile au fost realizate in 1532. Picturile interioare au fost refacute, dar cele exterioare au fost in mare parte distruse. Cu toate acestea, fragmentele ramase evoca in continuare admiratie. Pridvorul judecatii a fost realizat aici pentru prima data in Moldova, introdus de fratele lui Petru Rares, viitorul Mitropolit Grigore Rosca. Picturile exterioare nu s-au pastrat, deoarece tehnicile de fixare a culorilor erau mai putin cunoscute la acea vreme. Arhitectura este reprezentativa pentru Moldova secolului al XVI-lea.

Catedrala Mitropolitana

Catedrala Mitropolitana din Suceava este inchinata Sfantului Gheorghe iar domnitorii Bogdan al III-lea si fiul sau Stefan au construit-o intre anii 1514 si 1522. Lacasul de argint gazduieste moastele Sfantului Ioan cel Nou. Picturile murale remarcabile, cum ar fi cele de pe partea de vest in registrul superior, reprezinta patru scene din viata Sfantului Ioan cel Nou, pictate in 1895.

Manastiri Dobrogea

Manastirea Pestera Sfantul Andrei

Pestera Sf. Andrei este cunoscuta o institutie religioasa (manastire) situata in Dobrogea, langa Ion Corvin, Constanta. Este construit in jurul unei pesteri unde traditia spune crestinismul trait si popular, Sfantul Andrei. Pestera este situata la mai mult de 2 mile de ,,Fantana Adapatoare Mihai Eminescu” la cca 4 km de autostrada Constanta – Ostrov.

Manastirea Dervent

La aproximativ 20 de kilometri de granita cu Bulgaria, venind dinspre Ostrov, pe un deal de unde se pot admira apele sclipitoare ale Dunarii, odinioara ferita de inundatii, se afla Manastirea Dervent. Peretii albi si acoperisurile rosii, turlele atrag atentia asupra argintului tau.

Manastirea Saon

Asezamantul monahal din Saon a fost construit initial in 1846 ca chilie. A fost construita de calugarii care parasisera Manastirea Celic-Dere. La inceput s-au construit doua chilii si un paraclis si dupa ce a intrat in jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos din Galati, episcopul Iosif Gheorghian a decis sa-i aduca aici pe restul calugarilor din Celicul de Jos, facand Chilia Saon independenta. Ulterior, actuala biserica veche de lemn a fost construita cu hramul ,,Intrarea Fecioarei Maria in Biserica”.

Manastirea Cocos

Manastirea este situata la poalele Dealului Cocosului, inconjurata de paduri de tei in judetul Tulcea, la 6 km de Comuna Niculitel. Legenda spune ca odata, pe acel deal, se auzea sunetul unui cocos si al unui clopot si de aici i-a venit numele. Se spune ca aceasta zona a atras trei calugari pe numele lor de Visarion Fagarasanu, Gherontie si Isaia. In 1833 erau in drum spre Muntele Athos. Acest loc era atat de frumos incat au decis sa construiasca o manastire. Au cumparat pamantul de la o localnica si, cu acordul administratiei locale musulmane din acea vreme, au construit un halidom din crengi si lut.

Manastiri Bucuresti

Manastirea Carmelitelor

Manastirea Parintilor Carmelitani Descalzi este situata in minunata zona Snagov, in Ciofliceni, si considerata de multi drept unul dintre cele mai spectaculoase obiective religioase. Exteriorul ei poate arata ca o frumoasa biserica catolica, dar interioarele iti vor taia rasuflarea – arhitectura traditionala romaneasca se actualizeaza cumva si se transforma intr-o structura uluitoare, curgatoare, cu detalii religioase semnificative care asteapta sa fie descoperite.

Manastirea Caldarusani

La doar 40 km de Bucuresti se afla una dintre cele mai vechi si mai frumoase manastiri din Romania. Manastirea Caldarusani este o oaza de liniste, liniste si frumusete care nu trebuie ratata. Adunand secole de semnificatie religioasa, cultura si istorie, manastirea este situata minunat pe o peninsula inconjurata de frumosul lac Caldarusani. Exteriorurile sale uluitoare, ilustratiile unice ale arhitecturii locale si peisajele naturale paradistice vor face orice calator sa se indragosteasca de aceasta frumusete veche de secole.

Manastirea Antim

Impozanta Manastire Antim dateaza din anul 1715 si nu este un alt monument istoric de valoare, ci un aspect distins care face o impresie de durata. Aceasta biserica maiestuoasa a fost prima biblioteca publica din Bucuresti, a avut de-a lungul anilor mai multe tipografii si scoli si este considerata a fi o dovada permanenta ca cultura era un mod de viata la inceputul secolului al XVIII-lea. Cu ziduri impunatoare de cetate si o curte frumoasa, este de fapt biserica insasi care merita admirata in mod deosebit pentru icoanele sale somptuoase, sculpturile impresionante in lemn si piatra.

Manastirea Stavropoleos

Manastirea Stavropoleos este o asezare linistita, care contrasteaza puternic cu zguduirea orasului vechi. Construita in 1724 in stil renascentist romanesc, Biserica Stavropoleos a suferit de cutremur, demolare, regimul comunist auster, si totusi frumusetea ei ramane intacta. Avand o curte plina de pietre funerare curioase datand din secolul al XVIII-lea, o biblioteca impresionanta cu peste 8000 de carti si o colectie fina de icoane vechi si obiecte bisericesti, biserica Stavropoleos este una dintre multele biserici interesante din Bucuresti care merita vizitata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here