Covoarele pot adauga o nota speciala camerelor tale daca simti ca lipseste ceva. Disponibili in diferite materiale si stiluri, ele merita sa fie integrate in spatiile dumneavoastra. In prezent, sunt din ce in ce mai putine incaperi acoperite integral cu mocheta, deoarece lemnul si gresia au inlocuit treptat covoarele. Cu toate acestea, acestea sunt inca folosite pentru anumite parti ale camerelor diferite. De aceea dorim sa impartasim cu voi cele mai bune materiale pentru covoare.
Sugestii pentru alegerea celor mai bune materiale pentru covoare
Exista o mare varietate de materiale pentru realizarea covoarelor si fiecare dintre ele are avantajele si dezavantajele sale. Cu firele de par lungi sau scurte, fibre naturale sau sintetice, este usor sa te pierzi si sa nu stii pe care sa o alegi. Poate ca stiind putin mai multe despre compozitia sa te va ajuta sa te decizi asupra unuia sau altul.
1. Covor de bumbac
Fabricate din fibre naturale, aceste tipuri de covoare sunt perfecte pentru bai, deoarece pot absorbi cu usurinta umezeala . La fel, bumbacul este o tesatura foarte rezistenta la trafic si la temperaturi ridicate. Sunt foarte usor de curatat pentru ca doar le pui in masina de spalat rufe.
Sunt din ce in ce mai putine spatii in casele cu podele mochetate, dar exista inca stiluri de decorare care le folosesc.
2. Covor de lana
Fara indoiala, lana este unul dintre cele mai bune materiale pentru covoare din casa ta si cel mai comun si traditional. Acest lucru se datoreaza faptului ca are multe avantaje. In primul rand, este un izolator termic si fonic remarcabil, ceea ce inseamna ca il poti folosi fara nicio problema pe tot parcursul anului.
Pe de alta parte, ele tind sa regleze umiditatea ambientala si sa imbunatateasca calitatea aerului, pe langa faptul ca previn proliferarea acarienilor. Sunt antibacteriene, antialergice si antistatice. Daca suferi de orice tip de alergie, un covor de lana nu ar trebui sa fie o problema. In cele din urma, sunt ideale pentru trafic mediu si mare, deoarece fibrele lor revin rapid la forma initiala.
3. Covoare din sisal si iuta
In cazul covorului sisal, acesta este realizat din fibre vegetale rezistente la trafic intens . La fel, sunt izolatori acustici si termici si au o capacitate de absorbtie foarte mare, asa ca incearca sa nu le asezi in zone umede, precum gradina sau baia. Sunt perfecte pentru holuri, holuri si zone cu trafic intens.
In ceea ce priveste covoarele din iuta, desi sunt asemanatoare covoarelor din sisal, sunt mai putin rezistente la trafic deoarece fibrele lor naturale sunt fragile si au tendinta de a se rupe. Sunt putin mai moi si mai inchise la culoare decat covoarele din sisal. Recomandarea noastra este sa le amplasam in zone in care traficul este destul de redus si utilizarea lor este decorativa.
4. Covoras de bambus
Acest tip de covor este foarte practic pentru cei care sufera de alergii deoarece nu au par si absorb praful . In plus, sunt durabile.
Le puteti plasa in camere aglomerate. Desi sunt usor de curatat, petele specifice nu ies usor.
5. Covoras de nailon
Sa trecem acum la covoarele sintetice ale caror materiale trec prin diferite procese industriale pentru a obtine firele care le vor alcatui. In cazul nailonului sau poliamidei, acestea sunt utilizate pe scara larga pentru a acoperi spatii mari si a primi trafic intens.
6. Covoras din polipropilena
Pe langa faptul ca sunt economice, cele din propilena sunt usor de curatat si au o durata de viata lunga . Sunt perfecte pentru zonele cu trafic intens si chiar si in aer liber deoarece nu absorb apa.
Datorita tipului de material puteti gasi diferite modele. Acesta este un mare avantaj atunci cand alegeti un model care se potriveste cu decorul casei dvs.
7. Mat acrilic si vinil
Covoarele acrilice sunt foarte asemanatoare cu covoarele din lana, dar mult mai rezistente la calcare si uzura naturala. Cele de vinil ofera, de asemenea, rezistenta, dar nu sunt atat de moale.
Din acest motiv, sunt de obicei folosite pentru animalele de companie sau pentru gatit, la locul de mic dejun, de exemplu. Alte avantaje sunt ca sunt usor de curatat, resping umezeala si praful.
Trebuie sa tineti cont de traficul pe care il va avea zona in care va fi amplasat covorul. Aceasta determina daca optam pentru un material mai mult sau mai putin rezistent.
Cum sa alegi covorul potrivit?
Dupa cum am vazut deja, exista multe tipuri de covoare si nu toate sunt potrivite peste tot. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa alegeti cel mai bun:
- Daca urmeaza sa le folosesti in sufragerie, tine cont de faptul ca toata mobila trebuie sa fie pe covor. Fotolii, mese, veioze etc.
- Daca mediul este mic, este mai bine sa optezi pentru tonuri pastelate si mai degraba simple , in timp ce in spatii mari te poti juca cu imprimeuri colorate.
- Alegeti covoare dreptunghiulare sau patrate pentru camerele de aceste forme si covoare circulare pentru a evidentia o anumita piesa de mobilier. Astfel vei castiga armonie in spatii.
- Mocheta lunga sau mica? Primele genereaza o senzatie de placere cand mergi descult pe ele, sunt foarte confortabile si te invita la odihna. De aceea sunt perfecte pentru dormitoare. Cele cu par scurt se potrivesc bine in spatiile cu trafic intens.
- Pentru a determina calitatea covorului, trebuie sa treci mana peste el si, daca ii simti baza, atunci ai de-a face cu o calitate scazuta-medie. Dimpotriva, daca nu simti baza, este pentru ca este mai bine facuta.
Covoarele vor da o nota speciala spatiilor tale si o personalitate unica. Daca va place o atmosfera confortabila, nu ezitati sa plasati una cu par lung, care sa fie moale si sa va invite la relaxare. Daca ideea este de a obtine un aspect elegant, parul scurt dintr-o sectiune a incaperii este o idee grozava.