Stilul modern in domeniul decoratiunii face loc „art nouveau”. Aceasta tendinta s-a intins de-a lungul secolelor pana in prezent si s-a impus ca una dintre cele mai populare tendinte. Rafinamentul art nouveau-ului este atractia celor care aleg aceasta miscare pentru decor. Este un stil stravechi care, in principiu, a avut in vedere schimbari in moda, pictura, sculptura si ilustratie. Dar nu a durat mult pana cand a inclus arhitectura si designul interior in catalogul sau.

Aceasta tendinta se aplica prin instalarea de sticla si mobilier, de exemplu. Modernismul, asa cum este numit si el, atrage atentia asupra elegantei si finetei pieselor utilizate in mod obisnuit, dar cu functionalitate estetica.

Ce altceva este in interiorul acestui concept? Sa aflam mai jos.

Radacinile „art nouveau”

Nasterea art nouveau-ului a avut loc intre 1890 si 1910, de catre designerul William Morris. A ridicat un raspuns la istoricism si abordari constante ale aspectelor naturaliste, rationaliste si mistice, asa cum se explica in Revista digitala de arte si stiinte umaniste .

Modernismul a trecut granita de a reprezenta exclusiv urme ale vietii cotidiene, pentru a arata o nota de fantezie, conform povestii oferite de Academia Regala Catalana de Arta San Jorge. In acest fel, a reactionat la modele artistice epuizate, de la baza pe care i-a dat-o Arts & Crafts si care au redat valoare muncii artizanale, in fata neoclasicismului si a productiei de masa.

Apogeul sau a fost in perioada Belle Epoque. Desi a calatorit in mai multe tari, Franta i-a dat un nou impuls prin expozitii la galeria pariziana La Maison de l’Art Nouveau .

Din punct de vedere arhitectural, si-a insusit lucrari majore, precum fatada Casei Batllo; in sculptura, a excelat in lucrari precum La fuente de la Doncella ; iar in pictura au fost create panze precum Sarutul , noteaza Concept Encyclopedia .

Deja in domeniul decoratiunii, art nouveau a implementat geometria, cu linii curbe si asimetrice, arcade plate si ornamente exotice, simuland figura feminina, animalele si vegetatia. Acesta este modul dominant de stil.

„Art nouveau”, „libertate sau stil de flori” si „jugendsil” sunt denumirile pe care le primeste in Spania, Italia si, respectiv, Germania. Termenul original este francez.

Casa Batllo este un exemplu clasic de stil in arhitectura.

Caracteristicile „art nouveau”, o tendinta in decorare

Revista stiintifica Ciencia Acierta favorizeaza natura ca sursa de inspiratie pentru noua arta, cu exceptia faptului ca nu reproduce exact motivele pe care le ofera si, dimpotriva, arateaza spre abstract.

Ele delimiteaza ca caracteristice relatiile dintre ornamentul si structura cladirilor, folosind fierul ca element de constructie si creand figuri de flori, frunze si animale, precum si alte organisme naturale. In curand vom vedea mai multe caracteristici ale stilului:

  • Eleganta: curentul este rafinat si acest lucru se reflecta in finisajele sale delicate si fine.
  • Echilibrul ornamental: compozitia decorativa este ritmica si echilibrata; mereu in cautarea efectelor izbitoare, cum ar fi spirale, valuri si cascade, de exemplu.
  • Noutate in materiale: libertatea de a crea i-a servit la decorarea cu componente precum sticla, beton, caramida si ceramica, cu un cap de maiestrie.
  • Asimetrie: formele ciudate, asimetrice, se armonizeaza in arta moderna. Prefera ondulatiile liniilor drepte. Exista loc si pentru forme de vis, in special pentru mobilier.

Cum se implementeaza „art nouveau” in decor?

Avand in vedere excelenta modernismului, sa aflam cum sa implementam stilul in designul interior.

Solul este protagonist

Profita de spatiul de la etaj pentru a exprima art nouveau in decor. Cum se face ? Instaleaza mozaicuri geometrice, opteaza pentru podele din lemn de esenta tare sau incorporeaza un covor cu imprimeu oriental.

Casele cu tavan inalt si ferestre elegante sunt ideale pentru arta moderna.

Se amesteca culori neutre si luminoase

Daca vopsiti peretii cu culori neutre, contrastati cu pigmenti stralucitori de pe usi, vitralii si podea . Luati sfatul unui designer de interior si revizuiti teoriile contrastului de culoare pentru a crea mai multa luminozitate si intensitate.

Preferati mobilierul din lemn nobil

Chiar daca mobilierul este actualizat, alege unul cu linii moi, arcuite, precum si pe cele cu forme organice care evoca capriciu si transmit energie. Luati nota de urmatoarele numere de exemplu:

  • Tulpini.
  • nori.
  • Copaci.
  • Siluete de femei.
  • Aripi de fluture.

Instalati vinil

Vinilul decorativ schimba complet aspectul unei camere, dormitorului, oglinzilor, mobilierului si artefactelor. Aceasta resursa este personalizata, astfel incat sa o puteti aplica stilului floral. Amintiti-va ca prefera hartiile geometrice si modelele naturale.

Pentru cei care sunt incepatori in lumea decoratiunii si care sunt tentati sa-si incerce mana la art nouveau , instalarea tapetului din vinil este o initiere excelenta.

Adaugati natura pe pereti

Folositi modele asociate cu natura in chenare, muluri de tavan sau vitralii, incercand sa le faceti punctul focal si sa neutralizati scena cu alte detalii de taiere neutre.

Combina subtilitatea si rusticitatea

Daca aveti un tavan inalt cu bolti de caramida, decorati mediul cu lemn lacuit sau vopsit pentru ferestre , grinzi si usi. Scopul este ca rusticul sa completeze rafinatul.

Fierul de calcat cu forme stilizate este combinatia perfecta de subtilitate si rusticitate pentru stil.

Foloseste sticla mata

Lampile Tiffany (in fotografia de coperta) si vitraliile cu maro, auriu, verde si liliac sunt cheia modernismului, deoarece implica utilizarea sticlei mate. Acest material da o distinctie curentului.

Flexibilitate in decorare bazata pe „art nouveau”

O lucrare aprobata de Universitatea Politehnica din Valencia sustine ca elementele unui spatiu modernist pot fi aratate asa cum sunt, dar este posibila si idealizarea lor, cu scopul de a transmite flexibilitate si de a realiza o categorie estetica.

Aceasta inseamna ca, desi trebuie respectate anumite linii directoare corespunzatoare stilului, in prezent sunt permise mici variatii, atata timp cat respecta rafinamentul si naturaletea care defineste art nouveau . Indraznesti sa-ti decorezi casa cu aceasta tendinta?