Planificarea bucatariei tale modulare este un pas mare, ca sa nu mai vorbim de o investitie mare. Dispunerea bucatariei tale te va ajuta sa decizi unde vor fi amplasate diferite aspecte ale bucatariei din cauza anumitor restrictii. De exemplu, chiuveta va fi plasata cel mai aproape de orificiul de evacuare a apei.
Intrucat majoritatea dintre noi locuim in apartamente in care nu avem libertatea de a incepe de la zero si de a construi orice amenajare dorim, este probabil ca forma generala a bucatariei sa fie decisa pentru noi de catre constructori. Cu toate acestea, pe cat posibil, incearca sa tii cont de ,, Triunghiul de Aur ” atunci cand planifici bucataria. Citeste in continuare si afla care sunt cele mai populare stiluri de bucatarii.
Bucatarii Ikea
Tipuri de bucatarie in forma de L
Bucataria de tip L este conceputa pentru a se potrivi in colturi si pentru a oferi spatiu amplu pe blat. Sunt o alegere excelenta pentru bucatariile mici pana la mijlocii si poti incorpora o zona de luat masa in functie de cat spatiu suplimentar ai. In cazul bucatariilor/spatiilor de locuit in plan deschis, bucatariile in forma de L sunt cea mai populara alegere. Sunt ideale pentru familiile si persoanele care adora gazduirea oaspetilor, deoarece exista suficient spatiu pentru a interactiona cu ei.
Tipuri de bucatarie in forma de U
Bucatariile in forma de U te inconjoara pe trei laturi, facandu-le ideale pentru cei care iubesc gatitul, deoarece iti pastreaza toate ustensilele si echipamentele de gatit la un acces usor. Au mult mai mult spatiu de depozitare si blat decat o bucatarie de bucatarie si sunt mult mai eficiente, desi sunt de obicei compacte si nu au spatiu pentru o masa si scaune.
Bucatarie tip peninsula
Contoarele de mic dejun sunt o optiune populara printre proprietarii de case. Un blat de mic dejun este o insula legata de un perete, oferind bucatariei mai mult spatiu pe tejghea, oferind si locuri de relaxare. Aranjamentul ilustreaza conceptul unui triunghi de aur ideal, cu o plita in centru si chiuveta si frigider pe ambele parti. In plus, ofera o zona de gatit la indemana si spatioasa. O alta idee de a-l accesoriza este sa adaugi un dulap de bar si niste lumini pentru a-l transforma intr-un bar de blat de mic dejun.
Bucatarie tip insula
O insula de bucatarie este o caracteristica moderna de design care poate fi integrata in orice tip de amenajare a bucatariei. Acest contor multifunctional poate fi folosit ca zona de pregatire, blat de mic dejun sau chiar zona de gatit. Iti recomandam sa ai un contor insula, doar daca ai suficient spatiu pentru a te deplasa.
Amenajari bucatarii
Aspect modular drept al bucatariei
Spre deosebire de alte amenajari, acest tip de bucatarie nu utilizeaza un triunghi de lucru ca atare – fluxul de lucru se bazeaza pe o linie dreapta. Acest aspect este ideal pentru garsoniere si apartamente la mansarda – iti mentine spatiul din bucatarie la minimum, mentinand totusi o eficienta optima.
Amenajarea bucatariei in forma paralela
Cand vine vorba de gatit, bucataria paralela este probabil cea mai eficienta amenajare. Cu doua zone de lucru lungi care se confrunta una cu cealalta, poate fi impartit in spatii de lucru ,,umede” si ,,uscate”. Ofera mult spatiu pe tejghea, spatiu de depozitare si permite mult spatiu pentru miscare. Bucataria paralela este potrivita pentru majoritatea tipurilor de locuinte si este usor adaptabila nevoilor tale.
Bucatarie modulara in forma de G
Similar cu o bucatarie pe insula, o bucatarie peninsula are un spatiu de lucru de sine statator care ofera un tejghea secundar, o zona de lucru sau de divertisment. Spre deosebire de o insula, aceasta peninsula este conectata la spatiul de lucru principal; facandu-l accesibil din trei, mai degraba decat din patru laturi. Adesea considerata amenajarea ideala pentru casele cu zone mici de bucatarie, peninsula ofera toate avantajele unui blat de lucru cu insula, utilizand in acelasi timp mai putin spatiu pe podea.
Modele bucatarii
Traditional
Definita de estetica sa curata, reconfortanta si primitoare, o bucatarie traditionala foloseste elemente de design clasic si o abundenta de culori proaspete pentru a crea un aspect elegant atemporal. Placile albe, vopseaua si accentele sunt utilizate in mod obisnuit in bucatariile traditionale pentru un contrast clar si curat, care ofera atractivitate vizuala si o vitalitate stralucitoare. In concordanta cu aspectul atemporal, sunt adesea folosite detalii precum usile dulapurilor cu panouri sau sticla, impreuna cu detalii personale necesare, cum ar fi spalarele coordonate, podelele din lemn de esenta tare lustruite, aparatele moderne din otel inoxidabil si blaturile stralucitoare din marmura.
Contemporan
Bucataria in stil contemporan este un concept de design foarte popular, care a fost usor acceptat de proprietarii de case in masa. O bucatarie stilata intr-o moda contemporana incorporeaza un amestec de elemente noi si vechi si casual, dar lustruite, pentru a oferi o estetica eleganta. In timp ce bucatariile traditionale folosesc elemente de design clasice punctate de detalii uneori ornamentate si vintage pentru un aspect mai conventional si familiar, o bucatarie contemporana difera de abordarea sa de obicei mai artistica si minimalista.
Tranzitorie
Bucatariile in stil tranzitional cuprind tot ce este mai bun din ambele lumi, aducand impreuna concepte de design traditionale si contemporane. Juxtapunerea dintre stilul traditional si designul contemporan se afla in centrul bucatariei in stil tranzitional. Oferind tot confortul primitor al unui spatiu de bucatarie traditional, bucatariile de tranzitie scoate in evidenta simultan elementele de design minimalist frumos, curate si simple, gasite in stilurile de bucatarie contemporane. In timp ce elementele din ambele stiluri sunt evidente in decorul de tranzitie, uneori sunt utilizate si elemente din alte stiluri.
Eclectic
Bucataria eclectica este un studiu suprem in amestecuri, contraste, compozitie si scara. Optiuni indraznete de vopsea, sanse complicate, o colectie personala de marfuri si diverse elemente texturale sunt de obicei incorporate in bucatariile eclectice. Eclectismul conceptului de design este mai degraba o reflectare a gusturilor, preferintelor si personalitatii cu mai multe fatete ale unui individ, mai degraba decat un amestec fara sens de articole fara legatura.
Modern
La fel ca stilurile de bucatarie contemporane, o bucatarie in stil modern intruchipeaza rafinament elegant si atractivitate sexy. Similar stilului contemporan, dezordinea, vestimentatia si ornamentele sunt reduse la minimum. Intinderile frumoase si goale de blat lustruit sunt accentuate cu note de culoare pentru a sublinia materialele de inalta calitate si arta. Lipsa decorului blatului permite locuitorilor din bucatarie sa se bucure de frumusetea si calitatea deplina a pieselor care definesc si cuprind estetica de baza a bucatariei.
Rustic
Bucatariile in stil rustic sunt versatile in aspectul si abordarea lor cu mai multe fatete. Eclectic in natura, acest stil de decorare are optiuni nelimitate atat pentru decoratori, cat si pentru proprietarii de case. O bucatarie rustica are o abundenta de lemn si piatra, cu componente de design utilizate in mod obisnuit, cum ar fi tapiserii tesute manual, finisaje invechite, suprafete nefinisate si piese texturate cu fibre naturale.
Mediterana
Bucatariile in stil mediteranean au note de stil clasic grecesc, care amintesc de arta, cultura si frumusetea geografica a acestei locatii antice. Conceput intentionat pentru a invoca frumusetea si complexitatea designului grecesc, bucatariile in stil mediteranean incorporeaza culori indraznete, tonuri pamantii, tehnici de vitrare si pereti texturati fantastic de unici, care amintesc de un timp si un loc mai primitiv din lume. Interesul vizual este de o importanta capitala intr-o bucatarie in stil mediteranean; Adesea, vei gasi decor cu accente de teracota, mozaicuri complicate de placi, spataruri superb unice si mobilier construit din lemn de esenta tare de cea mai buna calitate.