Oradea, resedinta judetului Bihor, este asezata chiar intre Campia Crisanei si falnicii munti Apuseni din Romania, in timp ce este aproape impartita in doua jumatati de raul Crisul Repede. Oradea a jucat, de asemenea, un rol foarte important in istoria teritoriala a Transilvaniei, deoarece unele dintre fortificatiile foarte importante si armata aveau sediul din Oradea. Printre multe locuri de vizitat in Oradea, designul monumentelor din acest taram este inspirat in principal din stilurile arhitecturale baroc, iar unele dintre monumente sunt capodopere remarcabile care ii lasa pe turisti vrajiti.

Sediul Universitatii din Oradea, Cetatea Oradea si Palatul Episcopal, Oradea este unul dintre cele mai importante centre economice, sociale si culturale ale Romaniei. Nu multi stiu ca Oradea se afla la doar 10 kilometri de granita cu Ungaria si este, de asemenea, una dintre principalele porti de acces pentru calatorii care doresc sa calatoreasca in Europa pe drum. Citeste in continuare si afla care sunt obiectivele turistice in Oradea si locurile pe care trebuie sa le vizitezi neaparat.

Turnul Primariei

Turnul Primariei este construit in forma de ,,U” si este cunoscut in special pentru felul in care a fost realizat. Turnul are doua etaje la care poate fi accesat de catre vizitatori. Acest prim etaj al turnului are ,,ceasul mama”, care este un ceas vechi de un secol care a fost construit in Primul si al Doilea Razboi Mondial. Cadranul ceasului mai are gauri de gloante din anul 1944 cand au avut loc impuscaturi masive in Oradea. De la etajul doi al turnului, poti vedea privelisti panoramice ale celor mai multe parti ale Oradei.

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea a fost una dintre cele mai importante fortificatii in conflictele politice care au avut loc in secolele al XV-lea si al XVI-lea intre turci, unguri si austrieci. Interioarele cetatii sunt decorate cu fresce in timp ce fortul are forma unui pentagon, imprejmuit cu cinci turnuri inalte si inconjurat de ziduri de aparare pe toate laturile. Aceasta Cetate ramane una dintre cele mai active centre culturale din Oradea unde se desfasoara o multime de evenimente culturale, pe tot parcursul anului. Asigura-te ca vizitezi si Muzeul Painii, care se afla chiar in Cetatea.

Sinagoga Neologa Sion

Sinagoga Neologa Sion a fost construita de comunitatea evreiasca in anul 1878. Ridicata pe malul raului Crisul Repede, aceasta sinagoga istorica este acoperita cu o cupola centrala mare, facand-o mai magnifica decat este deja. Interioarele, exterioarele si culorile sinagogii sunt inspirate dintr-un stil tipic neo-maur, dandu-i un aspect foarte vechi, dar impresionant.

Muzeul Militar din Oradea expune toate tipurile de echipamente militare care erau folosite de militari, pe vremuri. Situat intr-o cladire care a fost construita in anul 1895 pentru armata maghiara, acest muzeu te va lasa cu gandul la eroii care au purtat batalii pentru singura onoare si iubire a tarii lor. Echipamentul militar care este expus la acest muzeu cuprinde de toate, de la arme la uniforme militare, harti, medalii si chiar documente importante folosite de militari. Acest muzeu este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Oradea, deoarece iti va oferi o perspectiva asupra istoriei Transilvaniei si a schimbarilor teritoriale care au survenit in urma bataliilor. Ghizii care te conduc prin muzeu sunt extrem de profesionisti si cunosc bine toate detaliile razboaielor si conflictelor.

Manastirea Sfanta Cruce

Manastirea Sfanta Cruce a fost infiintata in anul 1992 si este situata pe malul raului Crisul Repede, la aproximativ 2 kilometri de orasul principal Oradea. Aceasta frumoasa biserica are o pictura bizantina mare care se adauga la frumusetea interioarelor acestei manastiri. Chiar si la exterior, manastirea este impodobita cu picturi, dandu-i un aspect foarte neconventional, in comparatie cu celelalte biserici sau manastiri pe care le-ai vizita in Oradea in Romania, Europa.

Muzeul Tarii Crisului

Muzeul Tarii Crisului este inspirat din stilul arhitectural baroc si are un total de 365 de ferestre, reprezentand fiecare zi a anului. Dupa aproximativ o suta zece ani de existenta, acest muzeu a ajuns sa fie o importanta realitate culturala locala, nationala si europeana. Muzeul este, de asemenea, inconjurat de gradini uimitoare unde puteti vedea flori superbe inflorind, mai ales daca vizitezi in lunile de primavara-vara. Verifica colectiile care ar fi expuse la acest muzeu inainte de a le vizita, astfel incat sa-ti faci o idee la ce sa te astepti.

Coridorul Canoanelor

Construit la sfarsitul anilor 1700 si inceputul anilor 1800, Coridorul Canoanelor este un complex arhitectural format din zece cladiri, toate intr-o singura linie. Daca te uiti la Coridorul Canonului de la catedrala romano-catolica care se afla aproape de aceasta capodopera arhitecturala, vei vedea o linie dreapta si lunga de arcade. Acest loc este, de asemenea, locul perfect pentru a face clic pe cateva fotografii cu aspect super profesional, in special in jurul arcadelor.

Palatul Episcopal

Palatul Episcopal este cel mai mare palat din Oradea, cu aproximativ o suta de camere si peste doua-cincizeci de ferestre. Inspirat din stilul arhitectural baroc, Palatul Episcopal este, de asemenea, una dintre cele mai valoroase cladiri arhitecturale din Oradea. Palatul are interioare frumos amenajate, tavanul si peretii au reprezentari ale unei lupte ale comunitatii grecesti, care este foarte explicit conturata pentru localnici si turisti.

Centrul Lotus

Lotus Center este unul dintre cele mai populare si mai mari mall-uri din Oradea. Situat pe strada Nufarul, acest mall este un loc minunat pentru turisti sa se bucure de o zi relaxata la mall. Daca esti in cautarea unui loc de cumparaturi, nu exista loc mai bun decat Lotus Center in sine, vei gasi o multime de magazine care vand lucruri, chiar de la moda de strada pana la branduri de lux. Dupa ce ai terminat cumparaturile, te poti indrepta catre terenul de alimentatie si poti lua mancare delicioasa de la unul dintre restaurantele de acolo. Este o idee buna sa vizitezi mall-ul Lotus Center daca te afli in Oradea in timpul verii si doresti doar sa-ti i-ai o zi libera de la vizitarea obiectivelor turistice.

Palatul Vulturul Negru

Construit in anii 1907-1909, deasupra unei vechi pensiuni Vulturul, Palatul Vulturul Negru a fost candva un hotel foarte renumit in Oradea. Acest Palat este situat in centrul orasului si este unul dintre cele mai importante monumente cu un vultur negru fioros care este pictat pe o cupola de sticla ce iese in evidenta de restul interioarelor. Asigura-te ca vizitezi acest palat mai devreme in timpul zilei, astfel incat sa ai sansa de a vedea cum ferestrele de sticla ale palatului transforma razele soarelui intr-o serie de culori vibrante frumoase. Aceasta explozie prismatica de culori la Palatul Vulturul Negru este unul dintre cele mai bune lucruri de vazut in Oradea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here